Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > ‘Bosanski identitet i suverenitet’ – prof. dr. Omer Ibrahimagić

‘Bosanski identitet i suverenitet’ – prof. dr. Omer Ibrahimagić

Povodon Dana državnosti BiH i Nove hidžretske 1434. godine, u utorak 13. 11. 2012. godine održana je promocija najnovije knjige prof. dr. Omera Ibrahimagića Bosanski identitet i suverenitet u sali Preporoda u Gradačcu. Promociju je organizirao Medžlis IZ Gradačac u saradnji sa BZK Preporod Gradačac.

 Promotori knjige bili su dr. Omer Hamzić i mr. Nusret Kujraković, a moderator Kadira Abdulahović. Na kraju promocije prisutnima se obratio autor knjige profesor emeritus Omer Ibrahimagić. Uz veliki broj prisutnih građana bio je prisutan i načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić koji se prigodno obratio skupu na početku promocije. On je kazao da je Gradačac sredina koja voli i njeguje književnu riječ.

Profesor emeritus Omer Ibrahimagić koji je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu proveo više od 40 godina u svojstvu nastavnika na predmetima Politički sistem Bosne i Hercegovine, ranije SFR Jugoslavije i Osnove države i prava, zasigurno je kompetentan i stručan znanstvenik da se bavi političkom historijom Bosne i Hercegovine. Njegovu naučnu relevanciju i akademsku educiranost potvrđuju 23 napisane knjige i stotine objavljenih raznovrsnih tekstova, eseja, komentara, prikaza i kritika. Pisanjem o Bosni i Hercegovini bavi se više od dvadeset godina (1992-2011), od godine njenog međunarodnog priznanja, svo vrijeme njenog stradanja agresijom Srbije, Hrvatske i Crne Gore i genocidom u Srebrenici, Dejtonskog sporazuma i sedamnaest godina poslijedejtonskog mira. U tom vremenu napisao je oko dvije stotine dužih i kraćih radova, eseja, komentara i nekoliko značajnih knjiga. Posljednja od njih je Bosanski identitet i suverenitet, izdata u 2012. godini.

Knjiga je izašla 2012. godine u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Knjiga ima 827 stranica. Pisana je kompjuterskim ispisom, uobičajenim proredon, marginom i formatom slova 12. Format knjige je B-5, tvrdi povez. Recenzenti knjige su: prof. dr. Ferid Muhić, prof. dr. Asim Mujkić i Hajrudin Somun. Knjiga sadrži predgovor samog autora i predgovor Asima Mujkića, a pogovor je napisao Ferid Muhić. Knjiga je podijeljena na poglavlja. Na kraju su dati prilozi (str. 785-815), biografija autora i pogovor. Prvo poglavlje nosi naziv Prolegomena, koja sadrži historijska dokumenta iz bosanske povijesti i radove drugih autora. Ostala poglavlja su uređena tako da predstavlaju hronologiju tekstova autora po godinama nastanka i objavljivanja u razdoblju od 1992. do 2011. godine, dakle punih dvadeset godina autorovog znanstvenog bavljenja historijom Bosne i Hercegovine s ciljem odbrane njezinog identiteta, integriteta i suvereniteta. Knjiga je doprinos historiografiji BiH i biti će od pomoći široj javnosti i akademskoj zajednici.

Autor Nusret Kujraković

  (akos.ba/preporod.com)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com