Enterijer

7 savjeta u slučaju požara koji ti mogu spasiti život

Ako primijetiš požar ili osjetiš miris dima u svojoj kući ili zgradi, odmah zovi vatrogasce i pridržavaj se sljedećih uputa.

U slučaju požara nazovi vatrogasce  i reci  tačne i precizne podatke o lokaciji na kojoj se nalazi.

Ako je požarom zahvaćena samo jedna prostorija, zatvori vrata te prostorije i isključi električnu energiju.

Ako je požar veći napusti stan zajedno s ukućanima.Prilikom evakuacije vrlo je važno da svi ukućani budu u istoj prostoriji. Naročito pazi na djecu koja se zbog straha mogu sakriti. Kada se uvjeriš da su svi ukućani prisutni, kreni prema izlazu. Zatvori sva vrata za sobom, jer će se požar zbog protoka svježeg zraka brže širi.

Budite spremni na pojavu gustog dima i velike vrućine, ako imaš vremena obuj cipele s debljim potplatom, obuci kaput i veži krpe ili ručnike prethodno namočene vodom preko usta i nosa.

Nikada ne koristi lift za vrijeme požara jer je to put u gotovu sigurnu smrt od gušenja zbog oslobađanja otrovnih para iz dima.

Ako nisi direktno ugrožena požarom, ostani u stanu iza zatvorenih vrata. Natopi ručnike i plahte i stavi ih ispod vrata i ostalih pukotina kako bi spriječila prodiranje dima.

Za gašenje požara na električnim instalacijama i aparatima nikada ne koristi vodu jer prijeti opasnost od električnog udara. Požar koji je nastao zbog benzina ili ulja također se ne smije gasiti vodom jer benzin i ulje plutaju na vodi i tako mogu uzrokovati širenje požara.

zdravakrava

Povezani članci

Back to top button