Islamske temeU Fokusu

7 islamskih načina za prevazilaženje anksioznosti i zabrinutosti

Anksioznost i stalna briga mogu da dovedu do toga da se utapate u moru beskrajnih problema. Možda ćete moći da udahnete vazduh, ali uskoro ćete opet biti gurnuti ispod površine, gotovo nesposobni da ostanete na površini i osjećate težinu tolikih briga koje snažno pritišću vaš um.

Dok je u malom brodu usred okeana, nebo se iznenada zamrači, a vjetrovi počinju da jako pušu. Iznenada počinje jak pljusak ispunjavajući mali čamac vodom. Kako se brod prevrće, nalazite se okruženi naizgled beskrajnim okeanom. Osjećate se potpuno ranjivi i nezaštićeni. Dok pokušavate da se oslonite, val se sruši preko vas, potopivši vas pod vodu. Onda još jedan. Onda još jedan. Jedva možete uhvatiti dah i sigurni ste da nećete izvući odatle.

Anksioznost i stalna briga mogu da dovedu do toga da se utapate u moru beskrajnih problema. Možda ćete moći da udahnete vazduh, ali uskoro ćete opet biti gurnuti ispod površine, gotovo nesposobni da ostanete na površini i osjećate težinu tolikih briga koje snažno pritišću vaš um.

Uprkos osjećaju nemoći, shvatite da možete da povratite kontrolu nad svojim životom i vašom anksioznošću.

Određeni stepen brige i anksioznosti postoji u svakome i potpuno je normalan. Svi se ponekad brinu. Međutim, za neke ljude anksioznost može preuzeti njihove živote. Svaka instanca i situacija se posmatraju na najgori mogući način, što može dovesti do mnoštva fizičkih i mentalnih problema. Stalna zabrinutost i uznemirenost mogu uticati na našu produktivnost i mogu opteretiti ljude u našim životima, što može otežati odnose.

To je razlog zašto je Poslanik Muhamed koristio dovu da traži utočište od brige govoreći: “O Allahu! Tražim utočište u Tebi od brige i tuge, od slabosti i lijenosti, od škrtosti i kukavičluka, od toga da me savladaju dugovi i da me ljudi nadvladavaju.” (Sahih al-Bukhari)

1 – Identifikujte početne znakove da se možda spiralno približavate utapanju u moru zabrinutosti

Obratite pažnju na svoj um i tijelo u mirnim i stresnim vremenima.

Kada stvari napreduju, kakve misli prolaze kroz vaš um? Šta mislite da kažete sebi tokom tog vremena? Možda ćete moći da primjetite male stvari kao što je vjetar koji šušti kroz listove drveća kada se osjećate pozitivno i mirno. Osjetite lahkoću u vašim mišićima i primijetite brzinu vašeg pulsa.

Uporedite to sa vremenima kada se borite. Možda su vaše misli više negativne ili ste kritičnije prema sebi. Možda ćete naći sebe kako razmišljate o stvarima kao što su: “Imam toliko toga da uradim i ne postoji način da sve to postignem.” Ili “Govorim najneugodnije stvari kada sam u blizini ljudi?”

Počinješ li se osjećati toplo ili primijećuješ da ti se srce grči? Ovi signali će se pojaviti pre nego što vaša briga i briga nestanu iz ruke tako da vas poznavanje ovih znakova može zaštititi od spirale na dole.

  1. Prihvatite da nivoi anksioznosti idu gore i dole

Kada vas prevlada briga i uznemirenost, možda ćete se osjećati kao da stvari nikada neće biti bolje. Možda ćete se pitati da li će ikada biti vremena bez panike u vašoj budućnosti, da li ćete ikada ponovo lahko disati.

Zapamtite, vaša tjeskoba vas ne može povrijediti. Naši umovi nas često prevare da mislimo da je nelagodnost koju osjećamo zbog anksioznosti opasna. Mnogi moji klijenti doživljavaju napade panike tokom kojih se bukvalno osjećaju kao da umiru.

Osjećaj stezanja u grudima, kolebanje disanja i zamrzavanje tijela je zastrašujuće. Uprkos tome što su ove senzacije zastrašujuće, prihvaćanje je jedna od dokazanih tehnika koja pomaže osobi da brže savlada panični napad.

Kada se borite sa osjećanjima anksioznosti, jedan od najmoćnijih načina da se umanji kontrola koju ti osjećaji imaju na vas je da ih prihvatite. Izgleda kontraintuitivno, jer mozak i tijelo u osnovi vrište: “Moram se riješiti tog osjećaja! To je strašno!”

Međutim, jednom kada ste u stanju da potvrdite da ne može da vas povrijedi i da će proći, anksioznost gubi dio svog znanja o vama.

Zapamtite, Allah nam obećava da je lahko, kao što On kaže: “Doista, s teškoćama dolazi lahkoća.” (94: 5)

3 – obratite pažnju na svoje okidače i pokušajte ih izbjeći

Primjer Allaha je najveći i najbolji koji možemo pokušati primjeniti. Jedna stvar koju ćete primjetiti dok čitate Kur’an je da je islam religija prevencije. Na primjer, Allah kaže: “I ne približavajte se bludu. Zaista, to je  fahišah (tj. sve što prelazi granice, veliki grijeh) i zli put.” (17:32)

Isto tako, možemo se zaštititi od utapanja u moru briga kada shvatimo situacije koje teže da pokrenu našu uznemirenost. Da li ste skloni panici kada kasnite? Potrudite se da sebi dozvolite dodatno vrijeme da se pripremite prije nego što budete na sastanku.

Da li ste skloni da budete zabrinutiji kada ste iscrpljeni? Pokušajte da odete ranije u krevet kako biste se osvježili i spremni da se suočite sa izazovima koji vas čekaju svaki dan.

Da li se osjećate zabrinuto svaki put kada razgovarate sa određenim prijateljem? Pokušajte da smanjite kontakt sa tom osobom, posebno ako su efekti ovog prijateljstva toksični za vaše mentalno zdravlje.

4- transformišite svoj proces razmišljanja

Shvatite da su vaše brige često “lažna uzbuna”. Kada se osjećamo nadraženo, skloni smo da katastrofalizujemo i zamislimo najgore scenarije za svaku situaciju.

Majka novorođenčeta trpi nesanicu, fluktuirajuće hormone i novi svijet pun nepoznanica. Čim beba kihne, pita se da li je to znak ozbiljnog zdravstvenog problema, što dovodi do dalje brige i uznemirenosti.

Postepeno radite na zamjeni vaših briga i misli koje izazivaju anksioznost realnijim i zdravijim. To vam daje mogućnost da kontrolišete nivo anksioznosti, koji je osnažujući.

Pozitivne misli čine nas sposobnijim da se nosimo sa životnim izazovima. Zamislite kako možete osjetiti osjetljivost ako posmatrate stvari o kojima brinete kao prilike, a ne nepremostive prepreke!

Sjetite se hadisa Poslanika, a.s., “Stanje vjernika je nevjerovatno po tome što je uvijek dobro za njega, a to vrijedi samo za vjernika. Ako mu dođe nešto radosno, on je zahvalan, i to je dobro za njega. Ako nešto štetno dođe do njega, on je strpljiv, i to je dobro za njega.” (Muslim)

5- učiti i praktikovati neke tehnike smanjenja anksioznosti

Postoji niz tehnika koje mogu pomoći u smanjenju anksioznosti tokom trenutaka stresa. Izaberite one koji najbolje rade za vas i kontinuirano ih sprovodite, postepeno, postaće gotovo automatski inšala.

Znajući da ćete moći da povratite kontrolu nad svojim brigama tokom vremena ispunjenog anksioznošću može biti veoma smirujuće i osnažujuće.

Neke od mojih osobnih tehnika su: učenje dove, duboko disanje, šetnja u prirodnom okruženju, pažljivost i vizualizacija (tj. zamišljanje sebe u mirnom i sigurnom okruženju koje me čini mirnim i zadovoljnim).

Postoji toliko mnogo dova koje nas je Poslanik, a.s., naučio da koristimo u vrijeme brige i tjeskobe, budući da je ovo univerzalno pitanje, pa nađite one koje najviše odgovaraju  vama. Ono što nikada ne propušta da osvjetli moje srce je sljedeće:

Ibn Mas’ud je izvjestio da je Poslanik rekao: “Ako Allahov rob kojeg je zadesila nevolja ili tuga prouči ovu dovu, njegova molba će biti prihvaćena: Allahu, ja sam, doista, rob Tvoj, sin roba Tvoga, sin robinje Tvoje. Moj položaj je u Tvojoj ruci, ja sam podložan i nadamnom se sprovode propisi Tvoji, pravičnost po mene je odluka Tvoja, zato, prizivam Te svim Tvojim imenima kojima si Sebe nazvao ili ih u Svojoj Knjizi objavio ili ih nekom od Tvojih bića saopćio, ili ih, pak, zadržao kod Sebe kao znanje nedokučivog, prizivam Te da mi Kur’an veličanstveni učiniš proljećem srca mog, svjetlom grudi mojih, razbistrenjem tuge moje i oslobodi brige moje.”(Ahmad i Ibn Hibban)

6 – živjeti u sadašnjem trenutku, a ne brinuti se o prošlosti ili budućnosti

Ibn Kajim je rekao: „Vaša pažnja mora biti usmjerena na vaš život u sadašnjosti, vrijeme između dva puta. Ako ga trošite, onda ste izgubili priliku da budete sretni i sačuvani. Ako se  brinete o njemu, ispravite dva puta – ono što je bilo prije i poslije njega – onda ćete biti uspješni i postići odmor, užitak i trajno blaženstvo.“ Često smo tako preplavljeni zabrinutošću zbog prošlosti i tjeskobe zbog budućnost koju potpuno propustimo u sadašnjosti.

Ebu Hurejre r.a. je izvjestio da je Poslanik rekao: “Snažan vjernik je Allahu bolji i draži od slabog vjernika, a i ima dobra u svakome, ali čuvajte ono što vam daje korist na Ahiretu i tražite pomoć od Allaha, i čuvajte srca, i ako vam dođe išta (u nevolji), ne govorite: ‘Da to nisam učinio, takvo i takvo ne bi se dogodilo’, ali recite: ‘Allah je tako naredio, i šta god On želi, jer “riječ “da sam” (da sam samo to učinio, itd.) otvara vrata šejtanu.” (Muslim)

Ne možete da kontrolišete šta će se desiti u narednih sat vremena, niti možete da promjenite ono što se desilo tokom posljednjeg sata, ali sadašnji trenutak je u vašem domašaju. Umjesto da se fokusirate na “šta-ako”, fokusirajte se na “šta jeste.” Obratite pažnju na blagoslove koji vas okružuju, osjećaj povjerenja na licu, ukus čaja na vašem jeziku, zvuk ptica koje cvrkuću u blizini. Kada izaberete da budete svjesni blagoslova koji vas okružuju u svakom trenutku svakodnevnog života, prirodno ćete početi da otkrivate da ste skloni da se osjećate mirnije i manje bombardovano strahovima o prošlosti i budućnosti.

7 – nada za najbolje i priprema za najgore

Postoji nešto veoma snažno u suočavanju sa vašim strahovima. Ponekad guramo scenarij najgoreg slučaja u pozadinu naših umova, bojeći se suočavanja sa mogućnošću da se nešto tako strašno zaista može dogoditi.

Međutim, to samo podstiče anksioznost koja se javlja u neprikladnim vremenima. Kakav je to strah da ga stalno gurate pod tepih? Da li je pitanje da li vaš brak vrijedi? Ili šta bi se desilo ako se ne upišete u medicinsku školu? Kada uzmemo vremena da istražimo naše strahove i kako bismo se nosili sa tako teškom situacijom, najgori mogući scenario više nije tako uznemirujući.

Dok se pripremamo za najgore, nadamo se i najboljem tako što ćemo se pouzdati u Allaha. Zapamtite da je Allah kadar za sve stvari, tako da nikada ne prestajte upućivati dovu Njemu.

Kada je Poslanik a.s bio suočen s ozbiljnim poteškoćama, on bi uvijek molio: “Ja Hajju, ja Qajjumu, bi-rahmetike nestegisu (O Živi, O Vječni, tražim pomoć u Tvojoj milosti).”

Takođe, nastojanje da se uradi sve zbog Allaha može biti vrlo smirujuće. Pronalaženjem ispunjenja kroz veću svrhu, kada činite svoje namjere radi Allaha, čak i ako stvari ne ispadnu savršeno, vaš konačni cilj u zadovoljstvu Allahu je postignut.

Na taj način ćete se manje brinuti i biti manje zabrinuti zbog bilo kakvih nezgoda ili prepreka koje dolaze.

Svakodnevno doživljavamo anksioznost; to je univerzalna emocija koja nas čini ljudima. Međutim, ona ne treba da preuzme naše živote.

Možete upravljati anksioznošću i prevazići svoje brige. Umjesto da se utapamo u moru briga, imajte povjerenja u Allaha i povjerenja u sposobnosti koje vam je On dao dok naučite da ostanete na površini dok se vozite na valovima koji dolaze vašim putem.

Izvor: Jamiatul Ulama

Prijevod i obrada: Akos.ba

Povezani članci

Back to top button