Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Falsifikati Sidranove knjige “Otkup sirove kože” u prodaji

Falsifikati Sidranove knjige “Otkup sirove kože” u prodaji

Na sarajevskom 8. zimskom salonu knjige koji se u organizaciji TDK “Šahinpašić” održava u galeriji “Collegium artisticum” pojavili su se falsifikati beogradskog izdanja knjige “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana.

To je jučer ustvrdio Almir Zalihić, vlasnik izdavačke kuće “Zalihica”, inače bh. izdavač Sidranovog megahita. Tvrdi uvez – Prva tri izdanja “Otkupa sirove kože” pod markicom “Službenog glasnika” iz Beograda su rasprodata. Nakon toga je štampano i četvrto izdanje, kojeg su se dočepali šverceri iz Srbije i donijeli ga kod nas.

Osim toga, po 10 KM prodaju i ogromne količine falsifikata drugog izdanja. Nema šanse da se za tako malu sumu novca isplati prodavati knjiga. Sve i kad bi bila kupljena uz ogromne rabate izdavača. Još ako na to uračunate i troškove prijevoza, onda nemaju nikakve dobiti – istakao je Zalihić. Da je u pitanju falsificirano izdanje, svjedoči, kako tvrdi Zalihić, i loše urađena knjiga koja je dosta bljeđa od originala, šlampavo je urađena, što ne priliči jednom možda najvećem izdavaču na Balkanu kakav je “Službeni glasnik” iz Srbije. Za razliku od ovog, izdanje “Otkupa sirove kože” “Zalihice” košta 20 KM i rađeno je u tvrdom povezu. Nema logike Tragajući za “Otkupom sirove kože” po cijeni od 10 KM, došli smo do štanda “Partenona”, izdavačke kuće iz Srbije, koji prodaje četvrto beogradsko izdanje Sidranovog romana. Na naše pitanje je li knjiga koju prodaju falsifikat, odgovorili su negativno. – To je laž. Ovo nije pirat. Knjiga je legalno kupljena od “Službenog glasnika”. Jeftinija je jer je u pitanju mekani povez – kategorički nam je kazao Denis Butić iz “Partenona”. Kako su sve informacije vodile ka “Službenom glasniku”, jučer smo kontaktirali ovu izdavačku kuću. U telefonskom razgovoru kazali su nam kako nemaju informaciju da su se pojavili falsifikati Sidranove knjige, ali i da svakako “nema logike da se sada prodaje drugo izdanje koje je davno rasprodato”. U pitanju je kriminal, ne nacionalizam – Sve ovo je samo jedan od primjera šta se već duže vremena radi na našem tržištu. Bh. izdavači su na rubu propasti, između ostalog jer godinama u državu ulazi ogroman broj piratskih izdanja preko Drine. Imamo neuređen sistem, knjige su bez papirologije, niko na njih ne plaća ništa. Ovdje nije u pitanju nacionalizam, već kriminal – kaže Zalihić. Ništa novo za Sarajlije  Na Zimskom salonu naišli smo i na sarajevske izdavače koji prodaju “Otkup sirove kože” za 10 KM. Iz razumljivih razloga insistirali su na anonimnosti, ali su nam potvrdili da je u pitanju falsificirano izdanje knjige Abdulaha Sidrana koje su kupili od beogradskih kolega.

Na naše pitanje kako to smiju raditi, pojasnili su nam da to nije ništa novo jer se već godinama prodaju falsifikati raznih knjiga. Kao primjer naveli su nam djela Đorđa Balaševića.

(akos.ba/avaz)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top