Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kako se odonositi prema Kur'anu časnom? (6. dio)

Kako se odonositi prema Kur'anu časnom? (6. dio)

  Iz knjige: “KAKO SE ODNOSITI PREMA KUR’ANU ČASNOM”

 

Autor: dr. Jusuf el-Karadavi

Prijevod: dr. Ahmed Adilović (Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik) i Ahmed Hatunić (Behram-beogova medresa Tuzla)

Izdavač: Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik, 2012. godine.

Riječ „partije“ (ahzab) u Kur'anu Ima onih koji kur'anskim ajetima pokušavaju dokazati da nije dozvoljen višepartijski politički sistem, jer Kur'an spominje samo dvije partije: Allahovu i šejtanovu, što se jasno vidi u suri El-Mudžadele.

Dakle, po njima postoji samo jedna prihvatljiva partija, a sve ostale su šejtanske! Međutim, nema nikakve sumnje da se kur'anski ajeti koji govore o tome uopće ne odnose na partije, jer Kur'an govori o dvije skupine: vjernika i nevjernika, odnosno onih koji su upućeni i onih koji su u zabludi.

Takav je npr. slučaj sa riječima Uzvišenog: „Jedna skupina će u Džennet a druga u Džehennem.“ (Eš-Šura, 7.)

Ali, unutar obje skupine postoje različite grupacije, udruženja i partije. Nije nikakvo čudo da unutar džennetske skupine postoje udruženja i partije, od kojih su jedne bliže ispravnosti od drugih.

Čudnije od toga jeste to što oni pokušavaju dokazati da Kur'an govori protiv partija u slijedećim ajetima: „I Nuhov narod je prije njih poricao, a i poslije njega oni koji su se bili protiv poslanika urotili (el-ahzab). Svaki narod nastojao je da se domogne svoga poslanika i trudio se da neistinom uguši istinu, pa sam ga Ja kažnjavao – a kakva je bila kazna Moja!“ (El-Mu'min, 5.) „Oni su vojska od saveznika (el-ahzab) što će tamo biti poražena.“ (Sad, 11.) „Od onih koji su vjeru svoju razbili i u stranke se podijelili; svaka stranka zadovoljna oniim što ispovijeda.“ (Er-Rum, 32.)           

  U svim tim ajetima govori se o grupacijama nevjernika i zalutalih, tako da u njima nema dokaza za ono o čemu govorimo, tj. o brojnim grupacijama različitih stavova i pogleda unutar jedne velike partije: grupacije vjernika, odnosno Allahove partije.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com