Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > 6 savjeta za putnu apoteku hroničnih bolesnika

6 savjeta za putnu apoteku hroničnih bolesnika

Bilo da se radi o putovanju avionom na bliže destinacije, ili daleka putovanja, obratite pažnju na stvari koje će vam olakšati putovanje.

1. Nosite lijekove u ručnom prtljagu

Razlog je što se koferi mogu izgubiti prilikom transporta, ili mogu biti izloženi promjenama temperature dok se nalaze pored aviona. Uvijek treba ponijeti dovoljne količine lijekova, jer jednake kvalitete ne možete iste svugdje kupiti.

2. Obezbijediti atest

Kako biste mogli svoje lijekove, posebno inzulinske šprice, nesmetano pronijeti u svojoj torbi kroz kontrolne punktove na aerodromu, dobro je da ponesete sa sobom ljekarski recept ili ovjerenu kopiju recepta.

3. Notirati latinske nazive

Ako ste hronično bolesni, zabilježite latinski naziv svog oboljenja kao i generički naziv lijeka.

4. Raspored uzimanja lijekova

Na dalekim putovanjima često se prolazi kroz više vremenskih zona. Stoga se konsultujte ili s ljekarom ili farmaceutom, te napravite raspored uzimanja lijekova.

5.Najbolje je da sa sobom uvijek nosite flaširanu vodu.

 Ne preporučuje se uzimanje lijekova s vodom sa česme, jer se može desiti da je kontaminirana patogenima koji izazivaju oboljenja.

6. Rezervne naočale

Nije se teško iznervirati kada uočite da ste slomili svoje dijoptrijske naočale. Stoga je uvijek dobro ponijeti one koje vam mogu poslužiti kao zamjena do povratka kući.

Izvor: furaj.ba

Predlažemo da još pročitate:

Čarobna Kuba

Neponovljiva Granada

SHEIKH ZAYED GRAND DŽAMIJA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top