Zdravlje

Veliko čišćenje organizma: Ovih osam prirodnih diuretika izbacuje višak tečnosti iz vašeg tijela

Za razliku od industrijski prerađene hrane (pre)pune masnoća, soli i šećera koji potiču zadržavanje tečnosti i otpadnih tvari u organizmu, povrće i voće idealni su diuretici koji na prirodan način tijelo oslobađaju viška tečnosti.

Lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće poput salate, matovilca, špinata i kupusa sadrži visok udio vode te je bogato najraznovrsnijim mineralima, počevši od magnezija, kalija i kalcija koji su ključni za pravilnu raspodjelu tečnosti u tijelu. Sadrži i vitamine B skupine koji uravnotežuju rad živčanog sustava i metabolizam, a time potpomažu i detoksikaciju.

Samoniklo povrće
Među najboljim izvorima kalija je samoniklo povrće – kopriva, maslačak, šparoga i cikorija (vodopija). Ove biljke obiluju kalcijem i magnezijem te željezom i vitaminom C, važnim za dobru krvnu sliku i opskrbljenost tijela kisikom, kao i flavonoidima koji snažno potiču rad jetre, žuči i organa mokraćnog sistema, pa se stoga preporučuju za veliko čišćenje organizma.

Korijenasto povrće
Prvorazredan prirodni diuretik je korjenasto povrće poput rotkve, peršina, mrkve i celera koji imaju višestruk učinak jer razgrađuju i suvišne masnoće – zahvaljujući jedinstvenim kombinacijama vitamina, minerala, eteričnih ulja i flavonoida.

Hrskavo povrće
Štetne tvari odlično eliminira i hrskavo povrće koje postaje sve popularnije u suvremenoj kuhinji – koromač i rabarbara. Koromač je moćan energizirajući spoj kalija, mangana i vitamina C, a rabarbara se bori protiv toksina zahvaljujući brojnim mineralima, vitaminom B i blagotvornim kiselinama koje sadrži.

Hren
Pomoć protiv zadržavanja tečnosti u tijelu skriva se u povrću ljutog okusa. Hren je bogat glukozinatima, a bijeli luk alicinom – ljekovitim sumpornim spojevima koji poboljšavaju funkciju mokraćnog i probavnog sistema te su poznati kao eliminatori štetnih tvari.

Bundevasto povrće
Među najsočnijim diureticima je osvježavajuće “bundevasto” povrće poput krastavca, lubenice, dinje, tikvice. U ovim plodovima ima mnogo vode i minerala – među njima je silicij koji na sebe veže toksine te ih izvlači iz organizma.

Bobičasto i koštunjičavo voće
Poznato je da bobičasto voće (jagoda, malina, ribiz, borovnica, brusnica) i koštunjičavo voće, poput trešanja i višanja, potiče mokrenje.

Uz vitamine i minerale, značajnu ulogu ima antocijanin (crveni pigment koji voću daje boju, a ujedno je snažan antioksidans) te organske kiseline i vlakna.

Egzotični plodovi
Velika količina kalija nalazi se u egzotičnim plodovima što su se udomaćili i kod nas – banani i ananasu, koji u svježem obliku sadrži i bromelain – enzim koji u organizmu pospješuje razgradnju nutrijenata, a time i detoksikaciju, piše Sensa .

akos.ba

Povezani članci

Back to top button