Kutak za ženu

Pobijedite znakove starenja – iskoristite prirodnu snagu meda

Maska od meda pomaže u pomlađivanju kože i uklanja fine bore, a ovisno o kombinaciji može biti dobar za suhu ili masnu kožu.

Obavezni piling na početku

Kao pripremu za hladnije dane, a nakon boravka na suncu, obavezno u svoje kozmetičke tretmane uključite piling. Važan je kao sastavni dio osnovne njege kože, kako lica tako i cijelog tijela.

Osim kupovnih pilinga, jednostavne i efikasne pilinge možete i sami napraviti. Najednostavniji je onaj od morske soli. Naprosto navlažite lice nanesite sol i lagano i blago trljajte sol mkrom krpicom ili vaticom.

Piling od kukuruzne krupice – pomješajte 2 do 3 kašike krupice s vodom i utuljajte na lice.

Piling od meda i šećera – 1 kašiku meda pomješajte sa pola kašikice šećera, ako je moguće smeđeg. Lagano istrljajte lice te isperite hladnom vodom.

Maske od meda koje sami možete napraviti

No, ne morate otići u kozmetički salon kako biste uživali u blagodatima tretmana medom. Postoji mnogo odličnih maski koje sami možete napraviti.

Najjednostavnija maska – namočite krpu u toplu vodu, ocjedite je i stavite na lice kako bi vam se otvorile pore. Namažite med a lice i ostavite tako 15 do 30 minuta. Isperite toplom vodom, te nakon toga hladnom kako biste zatvorili pore. Koristite jednom sedmično.

Maska od meda i kurkume – Kurkuma je poznata po svojim antiupalnim svojstvima već stotinama godina, a u kombinaciji s medom pomaže temeljito očistiti kožu nečistoća, čineći je mekom i podatnom. Pomiješajte 2 kašike meda, prstohvat kurkume i pola kašike soka od limuna. Nanesite masku na lice i držite 10 minuta, nakon toga isperite toplom vodom, te zatim hladnom kako biste zatvorili pore. Pripazite da izbjegavate područje očiju – i zbog kurkume i soka od limuna.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button