Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > 5 zlatnih pravila za prva tri dana dojenja

5 zlatnih pravila za prva tri dana dojenja

S obzirom da se mame na samom početku osjećaju izgubljeno i često imaju strah od dojenja, izdvajamo savjete koji će vam olakšati početak ovog putovanja.

Benefiti dojenja prevazilaze čisto ishranu i nutritivne vrijednosti za bebu. Tokom prva tri dana vjerovatno ćete isprobavati kako i koliko često da dojite svoju bebu. Kako biste se osjećale sigurnije, izdvajamo nekoliko informacija uz koje ćete znati šta da očekujete.

Izvor: Yumama

Ne propustite prvi zagrljaj na porođaju

Davanje novorođenčeta majci u naručje odmah po rođenju, kako bi se ostvario direktan kontakt kože na kožu, u svijetu se naziva “Kangaroo care” metoda. Ovaj pvi kontakt mame i bebe, pomaže novorođenčetu da brže počne da sisa. Budite strpljivi, obično je potrebno nekih sat vremena kako bi beba počela da jede. Dajte sebi vremena i iskoristite taj period da se „povežete“ sa svojim djetetom.

Naspavajte se

Odmor je ključan za oporavak nakon porođaja. Pomoći će vam da se osjećate opuštenije i smirenije dok dojite bebu, a povećava i nivo energije za novorođenče i podstiče stvaranje mlijeka.

Nemojte praviti raspored dojenja

Tih prvih par dana pokušajte da dojite bebu “na zahtjev”, pošto je majčino mlijeko važno za rani razvoj bebe.

Razgovarajte sa ljekarom

Razgovarajte sa svojim doktorom o tome na šta treba obratiti pažnju kada počnete sa dojenjem i kada bi trebalo da se zabrinete.

Vjerujte svojoj intuiciji.

Pripremite se za drugu noć

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vaše novorođeče će verovatno mirno spavati duži period tokom prvog dana svog života. Budite spremni za period nakon ta 24 sata, jer će tada beba biti budna i željeće da jede.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top