RekreacijaU Fokusu

4 ideje kako da provedete vikend

Vikend je odličan za bijeg iz grada i uživanje u čistom zraku, tišini, prirodi…

Iako, ponekad ne znate što biste sa sobom ili nemate novaca, savjetujemo vam četiri jednostavna načina kako se možete opustiti, prepustiti i pritom odmoriti duh i tijelo, piše Večernji.

  1. Rekreacija i odmor

Radite na poslu gdje stalno sjedite te se osjećate umorno i bolno, onda je za vas pravi izbor lagana rekreacija u prirodi. Izbora ima mnogo, a mi vam predlažemo da sjednete na bicikl, obujete role ili jednostavno krenete u šetnju. Bicikliranje je dobar i zdrav izbor za provesti vikend, budući da ima brojne zdravstvene prednosti poput sagorijevanja kalorija, sticanja kondicije i očuvanja srca. Vožnja na biciklu oblikuje mišiće te čuva vaše zglobove. Rolanje je jedan od najbrže rastućih rekreativnih sportova. Tomu pomažu činjenice da održava kondiciju, te unaprjeđuje srčano-dišne funkcije. No, ako ste spremni na dobro raspoloženje s malim naporom, onda je šetnja vaš način opuštanja za vikend.

Lagana šetnja parkom ili šumom dopušta vam da razbistrite misli, izbacite iz sebe svu negativnu energiju i donesete važne životne odluke. Šetnja smanjuje stres, a 30 minuta hodanja na dan pomaže u gubljenju kilograma.

Iz perspektive zdravlja, osobe koje redovno šetaju imaju manji rizik od srčanoga i moždanoga udara kao i niži krvni pritisak. Često šetanje je i dobro sredstvo u smanjenju želje za nikotinom i slatkim poput čokolade.

  1. Pročitajte knjigu

Ako su vam dani puni stresa i obaveza onda je putovanje u drugi svijet ono što trebate napraviti. Možete posuditi, kupiti ili uzeti knjigu s police koja godinama skuplja prašinu. Nikad ne znate što se unutra nalazi, a moglo bi vam se svidjeti. Knjigu možete čitati sjedeći u fotelji uz prozor ili na terasi, odnosno balkonu.

No, savjetujemo vam da odete u neki park, sjednete na klupicu ili uzmete deku i prepustite se. Žanr birate po svom izboru, neki uživalju u “ljubićima” dok pak drugi obožavaju “krimiće”, a možda ste baš vi oni koje žele otploviti u tajanstveni život svemira i drugih svjetova.

  1. Probajte nešto novo

Zašto ne biste poveli prijatelje, partnera ili obitelj i proživjeli neko novo iskustvo. Danas je vrlo popularno jahanje konja, vožnja zračnim balonom ili rafting. Iako vam se to čini neobično, to su uobičajeni izbori rekreacije te vrlo lako dostupni u svim dijelovima zemlje.

Ako ipak niste toliko hrabri, uvijek možete otputovati u drugi grad ili neku od obližnjih država te isprobati njihovu kuhinju, prošetati se i naučiti nešto o drugim kulturama.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button