Vijesti iz zemlje

Žrtve Herceg-Bosne: Imame su na najmonstruozniji način ubijali bojovnici HVO-a

Piše: Faruk Vele

Na teritoriji pod kontrolom takozvane Herceg-Bosne tokom agresije na našu zemlju porušeno je 80 džamija. Mnogi imami prošli su torture i maltretiranja, dok su pojedini doživjeli najokrutniju smrt jer nisu hteli napustiti svoje džematlije, piše bh. informativni servis INS.

Omer ef. Drkića

 Tijelo Omera ef. Drkića iz Trnova, oca danas uglednih alima, hafiza Abdulaziza-ef. Drkića, asistenta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, kao i Munira Drkića, predavača na predmetima Perzijski jezik i Perzijska književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, do danas nikada nije pronađeno.

Ovog imama u džematu Han-Ploča kod Kiseljaka pripadnici HVO-a zarobili su u napadu na selo 16. juna 1993. godine. Omer-efendiju i 39 njegovih džematlija zatvorili su u garažu mještanina Ahmeda Duharkića i zapalili ih!

Jedan od zločinaca kasnije je na ahmediji efendije Drkića nacrtao krst i danima je nosio, ponoseći se učinjenim nedjelom.

Bojovnici HVO-a na najsvirepiji način iživljavali su se i ubili Šabana ef. Mahmutovića iz Viteza. Njegovo mrtvo tijelo vezali su za automobil i potom vukli cestom!

Čuveni mostarski mujezin i imam Karađoz-begove džamije Salem ef. Mezit zarobljen je i ubijen 9. maja 1993. godine u Mostaru. Ubili su ga pripadnici HVO-a koji su ga najprije zarobili, zatočili u mostarskom logoru i mučili.

Njegovo šehidsko tijelo bacili su na deponiju smeća. Salem ef. Mezit bio je prva žrtva odbijanja klanjanja dženaze jednom muslimanskom bojovniku HVO-a, nakon što je mostarski muftija Seid ef. Smajkić izdao fetvu da je haram klanjati dženazu muslimanu koji pogine kao pripadnik HVO-a.

Muftija Smajkić je već 25. maja 1993. godine uputio protest HVO-u navodeći da je Salem ef. „zvjerski likvidiran“.

„Divljanje bojovnika nad nedužnim muslimanskim narodom predstavlja sramotu za cijeli hrvatski narod“, pisao je tada Smajkić.

Među najstrašnijim sudbinama je ona 54-godišnjeg Mušana ef. Bećirevića iz džemata Buna kod Mostara. Naime, 15. avgusta 1993. godine pripadnici HVO-a, koji su okupirali Bunu, zarobili su Mušana efendiju i teško ga maltretirali.

Zločinci su ga prisiljavali da pred njima klanja, a potom su ga zaklali u džamiji Ali-paše Rizvanbegovića, i to naočigled više njegovih prestravljenih i bespomoćnih džematlija. Potom su zapalili džamiju i imamsku kuću.

Posmrtni ostaci efendije Bećirevića pronađeni su poslije rata u blizini džamije.

Također, Ahmeta ef. Cvrčka ubila je „zolja“ koju su ispalili pripadnici HVO-a prilikom napada na Novi Šeher…

Ovo su samo neki od najstrašnijih primjera na koji način stvarana tzv. Herceg-Bosna i kako je funkcionirao sistem u paradržavi koja je navodno osnovana samo za spašavanje hrvatskog naroda.

Reis Kavazović bio u logoru Herceg-Bosne

Aktuelni reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, inače tadašnji novi tuzlanski muftija, zarobljen je, zajedno sa tuzlanskom delegacijom na punktu HVO-a na Drecelju kod Konjica 2. maja 1993. godine. Članovi delegacije su razmijenjeni 19. oktobra te godine.

U delegaciji su bili Alija Muminović, poslanik Skupštine RBiH, prof. dr. Salih Kulenović, pomoćnik komandanta Drugog korpusa ARBiH, te muftija, danas reis, Kavazović, koji se u Međugorju priključio delegaciji.

Muftija je bio u odvojenoj misiji, u Republici Hrvatskoj. Vrijedno je spomena da je francuski novinar Francoise Cheri, također, bio zatočen u logoru Turija, boraveći u istoj prostoriji sa tuzlanskom delegacijom. Spašavanju reisa Kavazovića pomagao je fra Petar Matanović, nekadašnji gvardijan Franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla u Tuzli.

ins.ba

Povezani članci

Back to top button