Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Mjesec rebiul-evvel – sjećanje na najboljeg učitelja

Mjesec rebiul-evvel – sjećanje na najboljeg učitelja

poslanik

U susret mevludu

Nalazimo se u mjesecu rebiul-evvelu, mjesecu u kojem je rođen naš životni uzor i najbolji učitelj – Muhammed, a.s. Širom naše lijepe Bosne i naših džemata u zemlji i dijaspori održavaju se razne sesije, tribine, svečani mevludski programi, promocije knjiga, te korisna predavanja o Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s.

Pored navedenog, a u organizaciji stručnih školskih Aktiva vjeroučitelja i naših medžlisa, provode se veoma poučni kvizovi znanja, te se organizuju razni litetrarni natječaji (konkursi) koji govore o životopisu našeg voljenog Resulullaha.

U ovim zaista hvale vrijednim aktivnostima učestvuje veliki broj omladinaca i džematlija koji se na ove načine žele međusobno zbližiti i družiti, slušajući zajedno mevludske spjevove, besjede i kazivanja o našem Vjerovjesniku, s.a.v.s.

Iz ovih druženja i susreta izlazimo sretniji, te kao vjernici aktivniji i organizovaniji, jer se kroz ova druženja jačaju naši džemati i naši sveopći međuljudski odnosi.

Slušajući kazivanja o Allahovom poslaniku Muhammedu, s.a.v.s. , vjernici uvijek budu radosniji, raspoloženiji i optimističniji.

Učeći o sunnetu Muhammeda, a.s., te primjenjujući isti u svom svakodnevnom životu, vjernici bivaju svjesniji činjenice da su time sve više u okrilju Allahove milosti i Njegovog zadovoljstva.

Putem svečanih mevludskih programa, te raznih tribina, predavanja i promocija, mi jačamo svoju ljubav prema Muhammedu, a.s., njegovim vrlim ashabima i njegovom časnom ehli-bejtu.

Ako se i u vašem mjestu, u ovim svečanim rebiul-evelskim danima, održava neki vjerski program ili manifestacija, otiđite na istu i družite se sa ostalim vjernicima.

Družite se sa našom ulemom i našim sugrađanima i džematlijama. Pozovite i svoje prijatelje, te zajedno otiđite na što veći broj tih svečanih programa u kojima se govori o našem voljenom Resulullahu, s.a.v.s.

Podučavajte se njegovom sunnetu, kako biste i vi druge ljude, blago i ljubazno, podučavali istom. Činite to s ljubavlju i radošću svjesni da time afirmirate put i način života najčasnijeg Božijeg stvorenja koje je kročilo ovom zemljom.

Ve sallallahu ‘ala resulina Muhammedin ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in!

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top