Zdravlje

Znate li šta utječe na to kakve će boje biti jaje?

Mnogi misle da boja jajeta ovisi o boji perja kokoši koja ga je snijela. To nije baš posve pogrešno.

No ne radi se o boji perja nego o boji ušne resice. Kokoši s bijelim resicama nesu bijela, a one s crvenim resicama nesu većinom smeđa jaja.
 
Jaja doprinose uravnoteženoj prehrani budući da sadrže važne tvari i potiču tijelo u proizvodnji bjelančevina.
 
Jaja će pomoći pri snižavanju kolesterola, samim time i smanjiti šanse za razvoj bolesti srca. Puna su proteina ali i imaju jako malo kalorija. No neka jaja mogu se izgledom razlikovati od svojih susjeda u kartonu, pa tako možemo na njima učiti točkice ili izbočine i možda ih baciti jer mislite da ne valjaju. Jeste li u pravu?
 

Je li sigurno jesti takva jaja?

Ukratko, da. Sigurno nema razloga da bacate jaja koja imaju ove ili slične abnormalnosti, a mnogi će reći kako se jaja mogu jesti i nakon što im istekne rok trajanja. Ono što je najvažnije znati kada je u pitanju jaje, jest koliko ih dobro kuhate upravo radi straha koji vlada kada su u pitanju jaja a to je salmonela – bakterija koja uzrokuje trovanje. Iako se ne mora raditi o salmoneli, pogledajte ima li na unutrašnjoj strani ljuske crnih i zelenih točkica jer to može biti signal da su prisutne bakterije.

akos.ba

 
akos.ba

Povezani članci