Islamske teme

Znaš li kako se uči voljeti?

Ljubav je lekcija koja se može naučiti

Pitao sam jednog mladića: ”Kako učiš ljubiti?” Bezazleno i naivno je odgovorio: ”Već znam za ljubljenje nosevima, dlanovima i ramenima”, misleći na čudne običaje i načine zaljevskog pozdravljanja. On je ovdje pod ljubavlju (hubbun) mislio na ljubljenje (takbil).

Međutim, neosporni pjesnik ljubavi, Nizar Kabani, veli:

Ljubav na Zemlji je nešto što zamišljamo (za čime žudimo)

ako ga ne nađemo, mi ga izmislimo.

Zaljubljenici se ne žele spasiti ljubavi, makar ih to mnogo boljelo.

A ja sam, zapravo, želio reći tom mladiću da voli život, da voli ono što nađe, ako već ne može naći ono što voli. Da gleda ljepšu stranu u stvarima koje su mu naređene ili sudbinski određene, pa makar se radilo i o problemima, preprekama i uskraćivanjima. To su životne lekcije koje nas uvježbavaju da budemo strpljivi i jaki, koje nas dovode do Allaha i razvijaju naše sposobnosti za traženje alternative. One nas uče da uživamo u stvarima koje smo prisiljeni raditi, da uživamo u našoj profesiji i službi, u učenju i ponavljanju, u pomaganju drugima, u održavanju rodbinskih i komšijskih veza, u poslu, u nošenju odgovornosti, u ibadetu …

Ogromna je razlika između toga da radiš određeni posao službeno, rutinski, bez duše, bez interakcije i kreativnosti, i toga da se privikneš na određeni posao, zatim da ga zavoliš, zatim da ga usavršiš i maksimalno unaprijediš. To je nešto što je povezano sa Allahovom ljubavlju, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Allah voli, kada neko od vas radi određeni posao, da ga temeljito uradi.” (Ebu Ja’la i Taberani)

A Allahova ljubav ovdje znači veličanstveni ljudski osjećaj koji ispunjava naš život radošću, zadovoljstvom i bliskošću, koji čini da naši namazi budu radost naših srca, kako je Muhammed, s.a.v.s., opisivao svoj namaz, i da budu istinski užitak i odmor, kao što je govorio Muhammed, s.a.v.s.: ”Bilale, obraduj nas i odmori namazom!” Nije rečeno: odmori nas od namaza, već odmori nas pozivom na namaz.

To također znači ljubav prema životu sa svim njegovim poteškoćama, bolovima, snovima i nadanjima, jer je život Božiji dar, zatim, ljubav prema čovjeku koji je kao takav odlikovan nad drugim stvorenjima i od čije vrste je Allah odabrao poslanike, dobre ljude, šehide, učenjake i izumitelje.

To znači voljeti duše koje su u nama i koje nas ispunjavaju životnom snagom, nadom i očekivanjima onog najboljeg. To znači voljeti vrstu kojoj pripadaš, čiji je praotac živio u Džennetu, zatim je kušao plodove zabranjenog drveta, pa je zbog toga spušten na Zemlju, da je kultivizira i gradi, da ulaže trud i napor, da iskoristi sve ono što mu je kao kruni Allahovog stvaranja potčinjeno, pa da gradi civilizacije, države, da otkriva zakonitosti i vrši naučnu kodifikaciju.

Nemoj da se opterećuješ idealizmom i strahom od neuspjeha ili pogrešaka, to je sastavni dio ljudskog života. Nauči prihvatati stvari onakvima kakve one jesu, nauči voljeti stvari oko sebe makar ne bile savršene, kako bi i one tebe voljele iako nisi savršen. Voli svoju suprugu, svoj poziv i posao, voli svoj vrt, svoje veze sa ljudima, svoju porodicu i prijatelje.

A sve zbog toga da bi osjetio entuzijazam i želju da naučiš voljeti ono što ti se nudi i čemu ideš u susret: novi posao, učenje novog jezika, neki neobičan zadatak. Nauči prihvatati izazove dostojanstveno i sa puno samopuzdanja.

Ako mrziš neki posao ili osjećaš da je to veliki teret koji neće dati nikakve rezultate niti će se kroz tu aktivnost pokazati i potvrditi tvoj talenat, onda se zapitaj: koje su to nove vještine i znanja u tvojoj struci ili tvom životu? Budi fleksibilan i sposoban da se prilagodiš, uvijek zamišljaj uspjeh i razmišljaj o pozitivnim aspektima svoga rada i djelovanja.

Uvjerit ćeš se da postoji stotinu puteva za ostvarenje jednog te istog zadatka i ne zadržavaj se na ograničenoj viziji. Otkrij uzroke neugodnosti i negativnosti i pokušaj ih kontrolirati, promijeniti i pretvoriti u pozitivnosti.

Dakle, da zaključimo: ljubav je lekcija koja se može naučiti!

Nemoj biti pohlepan i sebičan u svojoj ljubavi. Nauči srce da širi ljubav i na druge i da voli činiti dobro drugim ljudima. Nauči da voliš svoj grad, svoj posao i poziv i stanje u kojem se nalaziš, ma kakvo ono bilo. Ako ga budeš volio onda ćeš se znati s njime iskreno i zrelo nositi.

Piše: Dr. Selman el-Avde

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

saff.ba

Povezani članci

Back to top button