Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Znakovi toksične veze i kako s njome izići na kraj

Pretpostavljamo da na sam pomen toksične romantične veze imate niz asocijacija kao što su nasilje, prevara ili izdaja. Naravno da su to sve znaci nezdravog odnosa, no znači li to da su oni i indikatori istog?

Drugim riječima, mogu li se prepoznati znaci nezdrave veze prije nego što ona eskalira u vrtlog nasilja, nepovjerenja i laži? S obzirom na to da je uvriježeno načelo da je ljubav slijepa, osobama u vezi često je jako teško pokušati objektivno razmotriti temelje veze u kojoj se nalaze. Naravno, toksična veza ne mora nužno biti isključivo romantične prirode, nego se ona može pojaviti i među prijateljima ili kolegama s posla.

Neovisno o prirodi odnosa, važno je razmotriti kako se osjećate u njoj. Zaključak je ključ spašavanja iste jer ćete lakše iskomunicirati što zaista želite od veze i kako je možete spasiti ili učiniti boljom.- prenosimo sa portala studentski.hr

Ovo su neki znakovi toksičnih veza koji će vam pomoći u lakšem prepoznavanju nezdravih navika u vezama.

TOKSIČNE ROMANTIČNE VEZE

Pasivno-agresivni odnos

Pasivno-agresivni odnos pretpostavlja izbjegavanje direktne konfrontacije. Podrazumijeva da na površini zapravo pokušavate ne biti agresivni, iako zapravo jeste. Način je izražavanja kritika sličnih ovoj: Mrzim kad to radiš, ali sam to cijelo vrijeme držao u sebi! Pasivno-agresivna osoba vas zapravo pokušava navesti da sami shvatite zašto se ona ljuti.

Ta je veza toksična jer osoba u vezi očito nije spremna na otvorenu i izravnu komunikaciju s vama. Ako ste sigurni u vezu i u osobu s kojom ste u vezi, neće vam teško pasti biti otvoren prema toj osobi.

Pokušajte otvoreno komunicirati dajući do znanja da se sve vaše nesuglasice mogu riješiti u zajedničkom nastojanju. To osnažuje vezu jer i drugu osobu u njoj potiče da bude otvorenija i spremnija na dijalog te eventualno na kompromis.

Ljubomora

Ljubomora je kombinacija nesigurnosti, straha, ljutnje, anksioznosti i nerazumijevanja. Klasičan je primjer ljubomore kad partner ostane u kontaktu s osobom s kojom je prije bio u romantičnoj vezi ili ako ima najboljeg prijatelja suprotnog spola.

Ta je veza toksična jer joj nedostaje temeljnog povjerenja koji svaki par treba imati. Ljubomora uglavnom tjera na provjeravanje odlaznih i dolaznih poziva na mobitelu te pregledavanje društvenih mreža i dopisivanja. Za jednog u vezi riječ je o emocionalnom varanju, a za drugog je stvar u nepovjerenju i nepoštivanju privatnog prostora. Na kraju cijela stvar završava prekidom. No kako biste izbjegli prekid, pokušajte ne pretjerivati u vašim mentalnim insinuacijama varanja. Ako vam iznimno smeta odnos vašeg partnera s određenom osobom, pokušajte to što izravnije iskomunicirati.

Kupovanje rješenja

Umjesto da vaš partner izravno komunicira s vama glede problema koje imate u vezi, on svaki konflikt rješava poklonima. Naprimjer, ujutro ste se strašno posvađali, a on vas navečer počasti s kartama za subotnji derbi ili odlaskom u vaš nadraži restoran. Kako ne biste ispali nezahvalni, izbjegavate dovršiti svađu i ona se stavlja pod tepih.

Ova je veza toksična jer nikad ne rješavate probleme, nego se oni ponavljaju jer ih nikad niste razriješili. Kako biste izbjegli ovu situaciju, pokušajte komunicirati sa svojim partnerom kako vam se problemi ne bi vraćali kao bumerang.

Svaljivanje odgovornosti za vaše emocije na partnera

Zamislite situaciju u kojoj je vaš partner imao užasan dan na poslu i jedino je što želi doći kućui i odmoriti se od cijelog dana. No, kući ga dočekate s hrpom prijateljica, dok jednoj pripremate rođendansko iznenađenje. Rekli ste mu za rođendansko iznenađenje, ali je on jednostavno zaboravio. Na to poludi i krene vas kriviti zbog svoje ljutnje i razdražljivosti.

Ova je veza toksična jer vas partner može početi promatrati kao iracionalnu i pretjerano emotivnu osobu, a sistemsko prigovaranje može dovesti do smanjenja intimnosti i strpljenja. Kako biste izbjegli svađanje, pokušajte se staviti u partnerove cipele. Imajte strpljenja i budite potpora, ali nikako ne preuzimajte odgovornost za tuđe osjećaje i frustracije. Puno je jednostavnije reći da ste imali loš dan i da se samo želite odmoriti nego da se pokrene velika svađa.

TOKSIČNA PRIJATELJSTVA

Podržavanje lošeg ponašanja

Vaš vas prijatelj samo zove na ona događanja koja su loša za vas.

U takvim situacijama svi mi uglavnom popuštamo jer želimo pripadati skupini u kojoj se nalazimo. No na kraju to znači da radimo ono što ne želimo raditi. Zbog toga možemo izgubiti sebe na tome putu, te zaboraviti kako jednostavno reći ne. U ovoj biste situaciji trebali poznavati sebe; što volite, što ne volite i preko čega sigurno nećete prijeći.

Sve što radite zajedno je ogovaranje

Kad god se vidite, sve što radite s tim prijateljem jest ogovaranje drugih ljudi, ismijavanje zbog nespretnih izjava ili načina na koji se oblače.

Ova je veza toksična jer nikome ne omogućava osobni rast. Ogovaranjem jedno drugo tjerate da o drugima govorite što groznije stvari. Pokušajte prekinuti taj začarani krug i okružite se pozitivnim osobama.

Putevi su vam se razišli

U jednom trenutku vama i vašem prijatelju putevi su se razišli, a on vas krivi da ne slijedite njegov put i degradira vaše interese.

Ako popustite pod pritiskom, velika je šansa da ćete izgubiti sebe i pojam vlastitih interesa, snova i želja.

Umjesto toga pokušajte se snažnije zauzeti za svoje stavove. Nemojte prestati vjerovati u svoje ideje samo radi njegovih negativnih komentara. Zapamtite da su dobri prijatelji glavni izvor podrške.

Sve je takmičenje

Umjesto da se osjećate sretnima zbog uspjeha vašeg prijatelja, vi ste često ljubomorni i upoređujete svoje uspjehe s njegovima. Ova je veza toksična jer je takmičenje sve o čemu razmišljate. Pozicija na poslu, ocjena na faksu, status u društvu, odjeća koju nosite, sve postaje predmetom takmičenja.

Zbog toga vam pred nosom prolaze puno bitnije stvari. Svakako trebate biti svjesni toga da se ne takmičite sa svojim prijateljem oko svega i da njegove pobjede ne govore ništa o vašim pobjedama ili porazima.

TOKSIČNO RADNO MJESTO

Pokazivanje na osobu umjesto na problem

To je situacija kada kolega s posla krivi vas ili vaš tim za određene pogreške umjesto da vam ponudi pomoć u rješavanju istih ili da vam ukaže na ono što krivo radite. Ova je veza toksična jer okrivljavanje nikamo ne vodi. Ovakvi postupci ne vode rješavanju problema, nego tjeraju osobu da se osjeća posramljeno i demotivirano.

Kako biste to izbjegli, pokušajte otvoreno razgovarati o problemima i svakako uključite sve kolege kako se nitko ne bi osjećao izostavljeno.

Nedostatak podjele odgovornosti

Uvijek postoje oni koji zbog drugih obaveza ne izvrše svoj dio zadatka. Zbog toga ostali uvijek moraju napraviti i dio lijenog kolege, a ocjena se dobiva timski.

Naravno da ta situacija nije poštena i da onaj koji ne sudjeluje u zajedničkom projektu svakako mora snositi odgovornost za nesudjelovanje. Zbog toga često zajednički radovi demotiviraju za buduće sudjelovanje u istima.

Kako biste izbjegli ovakve situacije, insistirajte na zajedničkom, a ne na individualnom radu. Ako se jedan iz tima javi da ne može napraviti svoj dio, pokušajte pružiti pomoć i zapamtite da prokazujete problem, a ne osobu.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button