Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Zikr (slavljenje i veličanje) Allaha uvijek i na svakom mjestu

Zikr (slavljenje i veličanje) Allaha uvijek i na svakom mjestu

Uzvišeni Allah, dž.š., u Kur’anu nas obavještava da sve što postoji na nebesima i Zemlji, Njega Uzvišenog slavi i zikir mu čini. Samo su ljudi i džini ti koji su nemarni i toga lišeni.

Zikr biva uzrokom i sredstvom buđenja iz nemara. Budući da zikr znači “sjećanje” izgovaranje riječi bez njihove manifestacije na srce nije zikr već formalno izgovaranje riječi. Istinski u srcu osjetiti Allahovo, dž.š., postojanje, Njegovu jednoću, snagu i veličanstvenost, moguće je jedino uz pokoravanje Njemu Uzvišenome, Njegovim naredbama i zabranama, te uz iskreno obavljanje dužnosti kojima je Allah čovjeka zadužio.

Časni Kur’an je zikr, namaz, post i zekat su zikr. Bježanje od lošeg i okretanje ka dobru, također je zikr. Dobra djela su zikr. Ukratko, pokornost Allahu, dž.š., u svakom trenutku života i na svakom mjestu i svakoj prilici je zikr.

Na početku čovjek najprije traga za spoznajom, a onaj ko traga za spoznajom i ko je iskren u tome, sigurno će je pronaći. Takav će postati rob Allaha, dž.š., a koje je Njegov rob iskreni, on ne zaostaje u svom robovanju svome Gospodaru. Njemu se približava nafilama koje su isto tako jedna vrsta zikra i veličanja Allaha, dž.š. Svaki korak koji roba približava Allahu, čini ga ustrajnijim i povećava njegovu ljubav prema Allahu, dž.š.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top