Islamske temeU Fokusu

Zikr koji odagnava siromaštvo

Istina je da su ove riječi jedna od riznica Dženneta, ali je istina da su one i jedna od riznica dunjaluka. Ko je kušao njihovu slast i čudesnu moć, on zna njihovu vrijednost.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ebu Musa el-Eš’ari, radijallahu anhu, prenosi da mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Hoćeš li da te uputim na riječi koje su jedna od riznica Dženneta?” ”Svakako, Allahov Poslaniče”, odgovorio sam. Tada mi je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”To su riječi: La havle ve la kuvvete illa billah – Nema snage i nema moći osim sa Allahom!” (Muslim)

Komentirajući ovaj hadis, Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Riječi: la havle ve la kuvvete illa billah, imaju čudesan efekat u odbijanju siromaštva, a razlog tome je, kako navode islamski učenjaci, to što su to riječi koje znače potpunu predanost i povjeravanje (prepuštanje) svog slučaja Allahu i priznanje pokornosti Njemu, i da je On Stvoritelj čiju odredbu ne može niko spriječiti, te da čovjek ne može utjecati na Allahovu odredbu.”

Znaj da srca koja su zatvorena i koja su protiv tebe, otvaraju riječi: ”La havle ve la kuvvete illa billah!”

One su u stanju mračnu budućnost učiniti svijetlom, razbiti okove tjeskobe i podariti ti nevjerovatnu snagu.

Kad se problemi nagomilaju i kad se svi putevi pred tobom zatvore, uči ovaj veličanstveni zikr iz dubine srca, pred tobom će se odjednom otvoriti putevi za koje si mislio da se nikada neće otvoriti.

Jer, izgovarajući riječi: ”La havle ve la kuvvete illa billah!”, ti priznaješ svoju slabost, i priznaješ da ne možeš učiniti ništa u svoju korist osim Allahovom voljom i snagom.

Istina je da su ove riječi jedna od riznica Dženneta, ali je istina da su one i jedna od riznica dunjaluka. Ko je kušao njihovu slast i čudesnu moć, on zna njihovu vrijednost.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci