Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Zikr i dova su naša svakodnevnica: Priprema za spavanje

Zikr i dova su naša svakodnevnica: Priprema za spavanje

Musliman ne ide na spavanje ukoliko nije klanjao jaciju-namazu.

Nastoji prije spavanja uzeti abdest i sa zikrullahom leći u postelju. Slijedivši praksu Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., i njegovih ashaba vjernik musliman nastoji pred odlazak na počinak proučiti što više onih sadržaja koji su spomenuti u Resulullahovim hadisima kao preporučeni:

– Ajetul- Kursijja

– Sure Ihlas, Felek i Nas ( po tri puta)

– Subhanallah (33 x), elhamdulillah (33 x), Allahu ekber (34)

– Bismikellahumme emuutu ve ahjaa i dr.

Vjernik, žudeći za Allahovom milošću i Njegovim zadovoljstvom, nastoji što češće, u zadnjoj trećini noći, ustati na noćni namaz. Znajući za vrijednosti i značaj ove noćne nafile vjernik je sa radošću i ushićenjem obavlja. Barem dva rekata, a ako želi može i više (četiri, šest, osam …). Ako nije klanjao vitr-namaz, onda nakon noćnom (lejl) namaza klanja vitre, te ostatak vremena do sabah namaza ukrasi učenjem Kur’ana, ili pak učeći istigfare i dove u kojima će moliti za sebe, ali i za druge ljude.

Moliće Allaha za zdravlje, uputu, nafaku, mir i sve drugo što smatra potrebnim sebi i ljudima oko sebe.

Onaj ko je jako umoran, pa ne mogne nakon noćnog namaza i vitra ostati u ibadetu isčekujući sabah, on će slobodno leći, navivši alarm ili sat koji će ga probuditi na sabah-namaz.

Vjernik musliman naviknut da zikrom i dovama spominje i moli svoga Gospodara u svakom dijelu dana i noći, on će i nakon otklanjanog sabah-namaza, u džamiji ili kod kuće, ostati na mjestu klanjanja što duže. Učiće zikrove koji se spominju u hadisima Muhammeda, a.s., te će donositi što veći broj tesbiha, tahmida, tekbira, salavata i istigfara znajući da će za vrijeme provedeno u zikru, posebno u ovom periodu dana, biti mnogostruko nagrađen.

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže:

”I spominji Gospodara svoga ujutro i navečer u sebi ponizno i sa strahopoštovanjem i ne podižući jako glas, i ne budi nemaran.” (El- ‘Araf, 205)

Nastaviće se …

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top