DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Zeleno ili crveno dugme? Šta biste vi izabrali?

Zamislite kako hodate putem kroz livadu, proljeće je i dan je sunčan.
Piše: Ozrenka Kadrić
Na putu nailazite na kovčeg na kojem je privezana kožna ceduljica. Na istoj piše da se u kovčegu nalazi ogrtač koji vas može učiniti superherojem. Na kovčegu, gdje inače stoji katanac, su i dva dugmeta – crveno i zeleno dugme.
Ako pritisnete crveno dugme, dobit ćete crveni ogrtač, i sa tim ogrtačem imat ćete moć da se borite protiv svega onoga u svijetu što ne želite – da eliminišete izazove poput siromaštva, nepravde, nasilja, laži…
Zeleno dugme birate za zeleni ogrtač koji vam daje moć da u svijetu „posadite“ sve ono što želite – mir, pravdu, suosjećanje, ljubav, istinu…
Koji ogrtač biste izabrali i zašto?
Razloga je mnogo da izaberemo crveni ogrtač, dovoljno je pogledati vijesti ili pregledati „News feeds“ na facebook-u.
Također, mnogo se lakše složiti oko toga šta je to što ne želimo, nego šta je to što u stvari želimo.
S druge strane, neko bi možda tvrdio da bi odabirom zelenog ogrtača, iščezlo i ono što ne želimo.
Cilj ovog misaonog eksperimenta nije da ukaže da je jedan ili drugi ogrtač ispravan ili pogrešan, cilj je ukazati da između njih postoji razlika.
Ako biramo da budemo superheroji koji nose crveni ogrtač, vjerovatno ćemo tražiti probleme i izazove u našoj svakodnevnici, i zasigurno ćemo ih i naći. Naš trud da prevaziđemo date izazove je svrsishodan. (Ipak, kako kaže citat, „mudro birajte vaše bitke“).
S druge strane, ako hodamo sa zelenim ogrtačem, onda tražimo prilike, i zasigurno ćemo i njih pronaći. Iskorištavanje istih također je značajan rad.
Mi ljudi imamo tendenciju da preupotrebljavamo crveni ogrtač – uglavnom više opažamo izazove u odnosu na prilike.
Bitno je primijetiti da bez zelenog ogrtača ne možemo „procvjetati“.
Zamislite da imate baštu ili vrt. Ukoliko bi se naš rad u vrtu zasnivao na plijevljenju korova i uklanjanju štetočina, bez da uopće sadimo sjemena, zaljevamo i njegujemo naše sadnice, mi ne bismo imali vrt, imali bismo pustu zemlju.
Ako bismo samo sadili, bez da se bavimo zaštitom naših sadnica i njegovanjem istih, vjerovatno bismo malo plodova ubrali (zavisi koji plod je u pitanju), a među zapuštenim vrtom ne bismo mogli odvojiti žito od kukolja.
Ponovo pogledajte kovčeg. Vidite li crveno-zeleno dugme?
Iza tog dugmeta nalazi se ogrtač sa dvije strane – crvenom i zelenom.
Postoje trenuci kada je potrebno da zaustavimo razne štetočine koje napadaju naše unutrašnje i vanjske strukture, a postoje i trenuci kada je bitno da prepoznamo različite prilike koje nas vode ka onome što želimo biti.
Zamislite vaš život kao vrt. Šta je to što želite saditi – koje vrijednosti, aktivnosti, vrline…želite njegovati, a šta su korovi u vašem vrtu i želite ih iščupati?
akos.ba

Povezani članci

Back to top button