Kulinarstvo

Recept dana: Pileći zalogaji u palenti

Priprema:

25 min

Kuhanje:

30 min

Serviranja:

4 porcije

Sastojci:

Umak:

250ml  bešamel umak
100ml  trajnog mlijeka
1/2 kocke za supu
Soli i bibera po želji

Pileći sos:

1 mali luk, isjeckan
250g mrkve, isjeckane na kockice
250g celera, isjeckanog na kockice
180g boranije, isjeckane na kockice
180g paprike, isjeckane na kockice
1 kašičica komorača, izmrvljenog
1 kašika  maslaca
1/2kg pilećeg mesa, skuhanog i i sječenog na kockice
3 kašike peršuna, isjeckanog
so i biber po želji

Palenta:

180ml pilećeg temeljca
180ml  trajnog mlijeka
prstohvat soli
80g palente
125g  mocarela sira, narendanog

Priprema:

U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko, bešamel umak i kocku za supu. Miješajte neprekidno 2 minute zatim začinite solju i biberom. Sklonite sa vatre.

U tavi istopite maslac na srednje jakoj temperaturi, dodajte povrće i komorač. Sipajte bešamel sos i ostavite da krčka, na skroz niskoj temperaturi, 20 minuta. Dodajte piletinu i peršun. Sve to sipajte u 4 manje vatrostalne zdjele ili jednu veliku. Sklonite sa strane.

U maloj tavi zagrijte pileći temeljac i mlijeko na srednjoj temperaturi dok ne provri. Sipajte palentu i smanjite temperaturu na minimum. Nastavite da miješate drvenom kašikom sve dok palenta ne počne da prska sa strane (nekih 5 do 10 minuta). Dodajte mocarela sir, mješavinu i začine po želji. Naspite palentu u zdjele preko mesa. Sve to kratko zapecite u prethodno zagrijanoj rerni.

 Savjet:

Za drugačiji ukus dodajte svježih začina po želji: origano, ruzmarin, bosiljak ili čubar.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button