Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Pet koraka do produktivne ličnosti

Piše: Muhammed Sejjid Abdur-Razik

Mladost je viteštvo, snaga, energija i vitalnost. To je jedna velika blagodat za onog ko je umije investirati i lijepo je obavezati onim što će kasnije donijeti korist njemu, njegovoj porodici i njegovoj zemlji. Zato je omladina konstantno potrebna jasnog plana koji će ih voditi putem produktivnosti i visokog dostignuća. S toga će ovaj tekst biti jedan cjeloviti plan kog ćemo oblikovati sažetim riječima kako bi omladina mogla pratiti njegov trag i njime ići da bi, Allahovom dozvolom, stigla do željene produktivnosti.

Stubovi ovog plana su:

Prvi stub: Definiraj svoje ciljeve.

Ovo  je, općenito, najbitinija stvar plana jer je određivanje cilja ono što zacrtava tok čovjekova života.

Ma koliko vjernik uložio truda i znoja on neće ništa realizovati sve dok ne bude precizno odredio svoj cilj, kao što to kaže Bill Copeland: „Problem je što ti kada nemaš cilja u tvom životu možeš provesti svoj život trčeći tamo-vamo bez da išta ostvariš.“ (iz knjige: „Snaga ciljeva“ str. 45).

Zato je nužno da čovjek krene s učenjem kako postaviti ciljeve a zatim da počne određivati svoje ciljeve u životu, svejedno bilo to dugoročno ili kratkoročno.

Drugi stub: Plan

Nakon što čovjek odredi svoje ciljeve nužno je da usavrši plan njihova postizanja. I to je Allahov, uzvišen neka je, zakon među Njegovim stvorenjima a koji je važeći pri svim ciljevima, bili oni mali ili veliki; od pripreme čaše za čaj do povratka ovog ummeta njegovom ponosu i njegovoj slavi.

Dr. Hišam el-Mevsili kaže: „Ako propadneš u planiranju ti si onda isplanirao sebi neuspjeh“

 “ifyoufailtoplainyouplaintofail.“

(Prema knjizi: “Kako da isplaniraš svoje ciljeve” str. 65. od dr. Salaha Rašida).

Samo jedan letimični pogled na život Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve selleme, reči će ti da je on bio genije kad je u pitanju planiranje. On, sallallahu alejhi ve selleme, nikada ne bi pristupio nečemu a da ne bi postavio jasan plan njegove realizacije. U događaju Hidžre, čak u čitavom njegovom mubarek životu, je najupečatljiviji dokaz toga, kao što će nam to postati jasno, inša Allah, kroz ovaj mubarek serijal.

Treći stub: Pozitivnost

“Čovjek može odrediti svoj cilj i postaviti jasan plan kako do njega doći, no i ne pomakne se radi realizacije tog plana jer trpi okove negativnost (pasivnosti) koja je paralizirala njegovu produktivnost i spriječila ga napredovanju ka tom cilju. U tom slučaju njegovo određivanje cilja i njegovo planiranje za taj cilj mu ne koriste.

Planiranje je veoma dobra stvar i određivanje cilja je uzvišena stvar, no ako svoj plan ne budeš postavio u sferu realizacije ništa nećeš postići. I mi ne znamo vjeru uzvišenijeg vrijednovanja pozitivnosti i rada kao što je ova vjera.”

(Prema knjizi: “Formiranje cilja” od Hišama Mustafe Savejan ibn Šaji`a el-Hadžirija).

Mnogi planovi i ciljevi, nažalost, polome se na stijeni negativnosti. Te ako čovjek ne bude ukrašen pozitivnošću ili ne bude imao sposobnost preinačenja iz negativnosti ka pozitivnosti on onda neće ni maknuti sa svoga mjesta a njegov će plan i njegovi ciljevi ostati samo tinta na papiru.

Četvrti stub: kolektivnost (džematski rad)

Nije dovoljno da čovjek postavi svoje ciljevi i isplanira ih kako bi stekao uspjeh već on mora raditi sa drugima na realizaciji tih ciljeva. Jer sam čovjek možda ostvari neki blagi uspjeh ali veliki uspjesi i veliki rezultati ne mogu se ostvariti osim radom u jednom kooperativnom i monolitnom timu.

Zato čovjek mora učiti umjetnost džematskog rada i vještinu uspješnog kooperiranja sa drugima kako bi ostvario maksimalnu količinu produktivnosti.

“Jer pokušaj maksimalne realizacije uticaja i produktivnosti oslanjajući se samo na sebe samog je poput pokušaja igranja tenisa štapom od golfa; pa alatka je neodgovarajuća sa realnošću.”

(Prema knjizi: “Sedam navika ljudi koji su najproduktivniji” str. 70. od Stivena Koveya).

Peti stub: Steći vještine i stručnosti

Kako bi čovjek bio na visokom nivou sposobnosti i produktivnosti u svim sferama života neophodno je da stekne nekoliko vještina i sposobnosti koje mu olakšavaju kretanje stazom produktivnosti i omogućuju mu da prevaziđe zapreke sa kojima se susreće.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, je rekao: “Teži za onim što ti koristi, zatraži pomoć od Allaha i ne očajavaj…!” (Ahmed, Muslim i Ibn Madže).

“Zato je nužno da produktivni vjernik teži učenju onog što mu koristi od sposobnosti i vještina neophodnih za realizaciju njegovih ciljeva. S toga su oni koji ostvaruju uspjeh oni malobrojni koji se odlikuju sposobnošću i produktivnošću i oni koji imaju težnje i snažnu želju za usavršavanjem sebe samih.

Ove sposobnosti putem kojih čovjek usavršava sebe obuhvataju sljedeće:

1 – Vještine vođenja sebe poput planiranja vremena, poduzimanja odluka…

2 – Vještine komunikacije i izgradnje veza (PR).

3 – Vještine vođenja.

4 – Vještine upravljanja razumom poput razmišljanja, inteligencije i skoncentrisanosti.

5 – Vještine vođenja posla poput davanja ovlaštenja, pregovori i vođenja skupština.

6 – Psihološke vještine poput izdradnje samopouzdanja, snažna volja…

(Prema djelu: “Formiranje cilja” od Hišama Mustafe Savejan ibn Šaji`a el-Hadžirija).

 

Rezime..

Kako bi, o ti mladiću, uspio izgraditi svoj produktivni život, u njemu uspješno realizirao maksimalnu količinu ciljeva i ostvario najveći mogući uspjeh na tebi je da se držiš sljedećeg:

Postavi sebi ciljeve..

Dobro isplaniraj…

Okiti se pozitivnošću…

Uči se džematskom radu…

Stekni razne vještine i sposobnosti.

Izvor: islammemo.cc

Za Akos.ba pripremio: Halil Makić

Povezani članci

Back to top button