Vijesti iz zemlje

Zašto još uvijek nije predložena izmjena zakona na kojeg se poziva VSTV?

Tresla se gora, rodila se zabrana: Pažnja javnosti opala, za VSTV nije sporna zabrana nošenja hidžaba

Početkom 2016. godine veliku pažnju bh. javnosti izazvala je vijest o odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. U međuvremenu su organizovani protesti, reagovala je Islamska zajednica (IZ) BiH i brojne javne ličnosti koji su se usprotivili takvoj odluci. Međutim, danas gotovo da niko ne priča o tome, a VSTV ostaje pri usvojenim zaključcima.

Nakon što je VSTV BiH početkom godine donio odluku kojom se traži od rukovodioca pravosudnih institucija da svim zaposlenim skrenu pažnju o zabrani nošenja vjerskih obilježja, pokrenuta je lavina komentara i građanskog bunta protiv takve odluke.

Kada je riječ o strankama pred sudovima iz VSTV-a su saopćili da rukovodioci pravosudnih institucija o tome odlučuju posebno.

IZ VSTV-a su obrazložili da vjersko obilježje nema jasnu niti univerzalnu definiciju, te se pod ovim pojmom često podrazumijeva sve ono što obuhvata elemente religijskog života vjernika, kao što su vrsta odjeće, pisani materijal, razna pomagala i sl. Iz toga proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno je li marama vjersko obilježje, a što je i stav Evropskog suda za ljudska prava.

Jedno od obrazloženja za takvu odluku VSTV-a je da zaposleni u pravosudnim institucijama nikako ne smiju nošenjem vjerskih obilježja ukazivati na eventualnu pristrasnost.

Određeni pravnici su ovakvu odluku VSTV-a proglasili očitim kršenjem ljudskih prava, jer svaka zabrana nošenja vjerskih obilježja u državnim institucijama mora biti utemeljena na zakonu, a ne odluci.

Oštro su reagovali i iz Islamske zajednice pojašnjavajući kako će takvom odlukom biti diskriminisane pokrivene muslimanke. Izdata je i fetva uz obrazloženje da hidžab ili marama nije vjerski simbol, već vjerska obaveza.

VSTV je u međuvremenu, radi boljeg razumijevanja te Odluke, objavio memorandum na svojoj web stranici, uz naglasak da su i dalje otvoreni za svaki vid razgovora o interpretacijama spornog Zaključka.

“Nakon što smo objavili Memorandum ‘Nošenje vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama – Analiza’, nismo imali nikakvih daljnjih reakcija na tu odluku. Mi i dalje ostajemo otvoreni za saradnju i svaki vid komunikacije sa svim vjerskim zajednicama”, istakli su za Klix.ba iz VSTV-a.

Pritisak i interesovanje javnosti na takvu odluku VSTV-a u velikoj mjeri je opalo, ako znamo da su nedavno održani protesti u nekoliko gradova BiH. Trenutno pritisak javnosti nije ništa značajnije promijenio, a iz VSTV-a ističu kako je za njih sprovođenje usvojenog Zaključka neupitno.

“U vezi sa primjenom Zaključaka VSTV-a BiH u pravosudnim institucijama, implementacija Zaključaka i odluka VSTV-a nije upitna”, zaključuju iz te institucije.

U narednom periodu predstoji i praktična primjena Odluke VSTV-a, a prethodna iskustva ne ukazuju da će doći do promjene stavova o zabrani nošenja vjerskih obilježja, kao ni masovnijeg interesovanja javnosti.

Također, koliko je poznato, niti jedna stranka nije predložila izmjene zakonskih propisa kojim bi se ova oblast jasno regulisala, piše portal Klix.ba.

Ovakav razvoj događaja oko sporne odluke VSTV pokazuje da bošnjačke institucije, predstavnici i NVO sektor još uvijek nije spreman na utakmice sa produžecima.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button