Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Zašto je klanjanje bolje od spavanja

Zašto je klanjanje bolje od spavanja

Svako jutro mujezini na sabahskom ezanu izgovaraju sljedeće riječi: ”Es-salatu hajrun mine-n-newm”(Namaz je bolji do sna!)

U poznatom djelu Imama Malika pod imenom El-Muvetta[1] nalazi se predaja u kojoj stoji da je jednog dana mujezin došao do halife Omera ibnu-l-Hattaba da ga pozove na sabah namaz. Međutim, pronašao ga je kako spava, pa je izgovorio čuvene riječi: ”Es-salatu hajrun mine-n-newm” (Namaz je bolji do sna!) Nakon toga, hazreti Omer mu je naredio da te riječi obavezno uči prilikom sabahskog ezana. Tako su ove riječi ostale podsjetnik na hazreti Omerovu borbu sa snom.

Međutim, zašto je namaz bolji od sna!?

Spavanje u osnovi predstavlja prihvatanje poziva svoga nefsa tj. odziv svojim potrebama i strastima, dok je namaz odzivanje pozivu Uzvišenog Stvoritelja.

Namaz je bolji od sna zato što spavanje ustvari umrtvljuje tijelo (kako kaže Uzvišeni Allah: ”Allah uzima duše u času njihove smrti, a i one koje nisu umrle već su usnule, te zadržava one kojima je odredio smrt, a one druge pušta do roka određenog. Doista su u tome znaci za ljude koji razmišljaju.”)[2], dok je namaz oživljavanje tijela. Namaz dakle pokreće ljudsko tijelo i drži ga aktivnim.

Tačno je da san predstavlja odmor za tijelo, no namaz predstavlja odmor za dušu.

Klanjanje je bolje od spavanja i zbog toga što u spavanju svi učestvuju; i vjernik, i nevjernik, i mnogobožac, dok u namazu učestvuje isključivo vjernik.

U jednoj predaji čija vjerodostojnost nije potvrđena, ali se u njoj krije jedna velika mudrost, neki čovjek upitao je Vjerovjesnika, alejhis-selam: „San je ono čime nas Allah nagrađuje na ovome svijetu!?“ Na to Vjerovjesnik, alejhis-selam, reče: „Smrt je prijatelj snu![3] A u Džennetu nema smrti.“

Na to su ashabi upitali: „Allahov Poslaniče, pa u čemu im je, onda, olakšanje (rahatluk)?“ A on im reče: „Tamo nema klonulosti (luġūb), i svaka stvar im je i olakšanje.“[4] Tada je Uzvišeni Allah objavio: „…gdje nas umor neće doticati i u kome nas klonulost (luġūb) neće snalaziti.“ (Fatir, 35)

Poslanik, alejhis-selam, je rekao: “Kada god neko od vas navečer zaspi, šejtan na njegovom potiljku zaveže tri čvora. Svaki čvor udari govoreći: `Pred tobom je duga noć pa fino spavaj`. Ako se rob probudi i spomene Allaha, odriješi se jedan čvor. Ako uzme abdest, odriješi se još jedan čvor. A ako i klanja, odriješe se svi čvorovi pa osvane energičan i dobre volje. U protivnom, osvane neraspoložen i lijen.”[5]

Smrt ustvari za čovjeka predstavlja pravi život, ona je istinsko buđenje. Tako je hazreti Alija rekao: „Ljudi spavaju, a kada umru – probude se.“ Dok je san – prolazna potreba.

Gospodaru, ne dozvoli da budemo nemarni prema Tvom pozivu, i učini nas od odnih koji čuvaju svoje namaze! Amin.

Pripremio i sa arapskog preveo: hfz. Muriz ef. Mešić

[1] El-Muvetta, knjiga 3, broj 318

[2] Ez-Zumer, 42

[3] ‘’En-nevmu ehu-l-mevti’’ (Bilježi Bejheki od Džabira bin Abdullaha)

[4] Aḍvāʼus-selef, 1998., hadis br. 491., str. 478

[5] Buhari, br. 1142.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top