Zdravlje

Zašto je bolje jesti zelene banane i hladan krumpir?

Mislite na zdravlje, pa mrkvu kuhate na pari, ohlađeni krumpir vam je sumnjiv, pa ga bacate, a često zaboravite skinuti lonac s vatre i redovito prekuhate tjesteninu? Stručnjaci smatraju da možete i bolje.

 
Hladan krumpir

Čim se skuhaju, stanice škroba u krumpiru nabubre i počnu se raspadati, te se i lakše probavljaju. Ali ako se ohladi nakon kuhanja, dio škroba pretvara se u oblik koji je teže probaviti. Međutim, ovaj škrob, poput vlakana, završava u debelom crijevu i, navodno, sudjeluje u boljoj regulaciji crijeva.

 

Mrkvu je ipak bolje kuhati u vodi, a ne na pari

U usporedbi sa sirovom ili mrkvom kuhanom na pari, mrkva koja se kuha u vodi ima više karotenoida — antioksidansa koji tijelo koristi za stvaranje vitamina A, važnog za rast, reprodukciju, imunitet, zdravu kožu, oči i kosu. Sto grama kuhane mrkve sadrži 28 mg vitamina C, tek nešto manje od sirove (31 mg), te daleko više nego ona kuhana na pari (19 mg).

 

Čaj treba kuhati barem minutu

Znate da čaj sadrži polifenole, antioksidanse koji čuvaju stanice srca? Oni se ispuštaju samo ako čaj odstoji jednu do četiri minute u vrućoj vodi.

Pažljivo sa špagetima! Tjesteninu nemojte raskuhati

Srećom po naš metabolizam, tjestenina ima nizak glikemijski indeks, pa daje duži osjećaj sitosti. Međutim, ovo vrijedi samo u slučaju da je kuhana al dente. Škrob se tada sporije razgrađuje, a prerađeni šećer postupno ispušta u krvotok. Prekuhana tjestenina ima upravo suprotan efekt.

 

Jedite zelene banane

Škrob u bananama se tijekom zrenja pretvara u šećer. Zato, što je banana nezrelija, sadrži manje šećera i veću količinu škroba, koju naše tijelo ne može tako lako probaviti, pa je i glikemijski indeks niži. Više škroba stigne i do debelog crijeva, a mi iz nje dobijemo manje kalorija.

 

Ulje na salatu

Najbolje ćete iskoristili salatu ako je zalijte maslinovim uljem ili dodate avokado, koji sadrži monozasićene masnoće. Naše tijelo treba masnoće da bi iskoristilo hranjive tvari koje nudi povrće (likopen iz rajčice, betakaroten iz mrkve ili lutein iz zelene salate).

T.T./DailyMail /http://magazin.net.hr

Povezani članci

Back to top button