Zdravlje

Da li treba jesti proklijali krompir

Krompir je namirnica koju gotovo uvijek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije.

Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mjestu, duže će ostati svjež, međutim, rijetko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija prije upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smjestimo na hladno mjesto.

Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak, nije svaki proklijali krompir jestiv. Evo na šta treba obratiti pažnju ukoliko je krompir proklijao:

Treba procijeniti koliko je krompir proklijao – da li su klice kratke i nema ih puno ili su već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, dijareje i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krompir, osim što ima klice, mekan i naboran, vrlo je vjerovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smio više da se jede.

Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno – klice, isto kao i dijelove krompira koji su zeleni, uvijek treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.(kurir.rs)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button