Vijesti iz zemlje

Zajimović: Ponovo uzdignuta munara poziv je Bošnjacima da se vrate na svoja ognjišta iz kojih su silom protjerani

Islamska zajednica danas, 7. maja, obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na rušenje Ferhadije džamije u Banjaluci koje se desilo 7. maja 1993. godine.

Dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH kazao je za Preporod.info da je osim Ferhadije u Banjaluci srušeno još 15 drugih džamija.

– Islamska zajednica je uspjela ponovo izgraditi sve u agresiji porušene banjalučke džamije. U toku je ponovna izgradnja i Arnaudije džamije, posljednje od 16 srušenih džamija – istakao je Dr. Senaid Zajimović.

Pojasnio je da prema evidenciji Rijaseta IZ na području BiH ukupno ima 2.822 vjerska objekta, od čega je 1.912 džamija. U agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu srušeno je ukupno 872 džamije, a do sada je obnovljeno 789, dok 83 džamije još uvijek čekaju obnovu ili ponovnu izgradnju.

– Među džamijama čija je ponovna izgradnja u toku su i Sinan-begova džamija u Čajniču, Kizlar-agina džamija u Mrkonjić gradu i brojne druge. Potpisali smo protokol za ponovnu izgradnju Dugalića džamije u Nevesinju i Arnaudije u Rogatici. Njihova obnova počinje ove godine ako Bog da, kazao je dr. Senaid Zajimović.

On je posebno naglasio da su mnoge od ovih džamija nacionalni spomenici, dakle, objekti koji imaju posebnu vrijednost i koji kao takvi imaju status kulturno – historijskih spomenika. 

Na inicijativu određenih medžlisa pokrenuta je realizacija projekata ponovne izgradnje džamija koje su porušene u toku ili nakon Drugog svjetskog rata i koje do dana današnjeg nisu obnavljane.

– Važno je istaknuti u povodu Dana džamija da će Islamska zajednica u BiH zajedno sa svojim džematlijama obnoviti i ponovo sagraditi sve u agresiji porušene džamije. To je njena misija i njena obaveza i, na kraju krajeva, dug prema vakifima i vjersko-kulturnom i historijskom nasljeđu države Bosne i Hercegovine – dodao je dr. Zajimović.

Istakao je da Islamska zajednica ne obnavlja džamije samo radi obavljanja namaza u njima, već i zato što su one bile simboli i dokazi višestoljetne egzistencije bošnjačkog naroda na prostorima gdje su džamije srušene, a oni protjerani.

– Mi ne smijemo dozvoliti da ti dokazi nestanu. Također, ponovo uzdignuta munara poziv je Bošnjacima da se vrate na svoja ognjišta iz kojih su silom protjerani – kazao je Zajimović.

Dodao je kako su prošle godine u povodu Dana džamija svečano otvorili ponovo izgrađenu Aladžu džamiju, a ove godine  su namjeravali svečano otvoriti restauriranu Hovadže Durak, ili u narodu poznatu kao, Baščaršijsku džamiju u Sarajevu, ali zbog pandemije korona virusa njeno svečano otvaranje odgođeno je za period nakon pandemije. 

Preporod.info

Povezani članci

Back to top button