Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Nu'man Ali Kan: Oživi svoje srce – stavi svoj život u perspektivu

Nu'man Ali Kan: Oživi svoje srce – stavi svoj život u perspektivu

Na ova i druga pitanja savremenih muslimana odgovoreno je u ovoj inspirativnoj knjizi profesora Kana, koja nas potiče da mislimo o našoj ulozi u u svijetu.

U svijetu je danas dominantna jedna pojava toliko snažna i neumoljiva da joj se je teško oduprijeti, a još i teže od toga iznaći načina da joj se ozbiljno i efikasno suprotstavi. U svijetu politike, ekonomije, društvenih medija, zabave, tehnologije, kao i drugim oblastima življenja, odvija se jedno neprestano natjecanje u pridobijanju naše pažnje, ili bolje rečeno nastojanje da se naša srca zbune i odvrate od zaokupljenosti istinskim vrijednostima i stvarnim problemima. Uporedo s ideologijom nesputanih slobodnih tržišta, konstantno nas se “nagovara” da konzumiramo, i možda Božija tvrdnja priopćena u Kur’anu: Zaokupilo vas je namnažanje… (Et-Tekasur, 1), nikad u povijesti nije očiglednije potvrđivala stvarno stanje čovjekove svakodnevne prakse. Ušli smo u vrijeme kad je skretanje pažnje od naše svijesti i naših dužnosti prema Bogu postalo svojevrsnom institucijom, u kojoj je, bez sumnje, industrija zabave, kroz različite vidove, našla sebi ponajvažnije mjesto.

Logično, stvari ne ostaju samo na tome. U modernom društvu, individue se mogu svesti na nešto što jedva nadilazi poziciju pukoga konzumera. U ovakvome okruženju i naša se vjera, također, lagahno komodificira i zadobija formu zabave, a u takvom ambijentu i naši učenjaci postaju “zvijezde” u koje se ugledamo u našem tobožnjem duhovnom uzdizanju prije nego što se vratimo našoj rutinskoj konzumerističkoj egzistenciji.

Muslimanski umet prolazi kroz krizu religijskog identiteta praćen imidžom kojega o njemu stvaraju različite nasilne grupe njegovih pripadnika. Te grupe privlače u svoje redove mlade muslimane koji ne poznaju bit svoje vjere i vrbuju ih za izvođenje nedopustivih djela, koja s pravom šokiraju javnost.

S takvim nivoom raspolućenosti i krize teško je ostati duhovno uravnotežen i usredotočen tako da ni naše zajednice i džamije počesto nisu centri istinskog duhovnog vođstva i savjeta kakvome nas je Poslanik podučavao, i zato su, uz ostalo, neophodni stalni pozitivni i konstruktivni podsjetnici.

Ova kolekcija podsjetnika profesora N. A. Kana važan je doprinos pokušajima da se u godinama ove distrakcije vratimo pravilnome promišljanju i stvarnom islamskome življenju. Njegovi podsjetnici, iz jedne žive i konkretne perspektive, govore direktno srcu bodreći nas da budemo svjesni svojih obaveza prema Allahu i potičući nas da i sami stavimo svoj život u perspektivu. Dok savremena kultura traži od nas da o smrti mislimo kao o konačnom kraju nečega što je praktično samo jedna hedonistička egzistencija, naša nas vjera uči da je smrt tek početak naših istinskih života.

Podnaslov ovog djela “Staviti život u perspektivu” istaknut je zbog potrebe vlastitoga podsjećanja kako ne bismo zaboravili onu konačnu stvarnu realnost. Naši životi ovdje su privremeni i pruženi su nam samo kao prilika da uradimo nešto što će nas uvesti u svijet vječnoga blaženstva i sreće.

Knjiga je podijeljena na pet dijelova sa po dva ili tri “podsjetnika”, koji se kreću od duboko ličnih pitanja, kakva su: kako bismo trebali prići Allahu u našim dovama, ili kako nikada ne bismo trebali misliti loše svojim kolegama, do bolesti prisutnih u raznim muslimanskim zajednicama, poput neprihvatljivoga stava mnogih muslimana prema kćerima, uprkos eksplicitnoj poduci našega Poslanika, koji kćerima, kao i ženama općenito, poklanja posebnu pažnju i poštovanje.

Djelo profesora Kana je, također, odličan primjer šta muslimanske zajednice i njihovi učeni predvodnici trebaju raditi kako bi putem savremenih društvenih medija ostvarili pristup globalnome auditoriju i privukli ljude iz svih sfera života. Neizmjerno je važno da moderni muslimani, i na Istoku i na Zapadu, investiraju u institucije koje će promovirati ispravna islamska učenja i preko njih se suprotstaviti porastu ekstremizma, koji je prisutan u dijelovima svijeta gdje su tradicionalne institucije izučavanja islama ograničile svoje intelektualne aktivnosti samo na borbu protiv imperijalizma.

Nadamo se da će ovo djelo doprinijeti inspiriranju modernih muslimana da kroz oživljavanje svojih srca, reorijentaciju svojih pogleda i preispitivanje svoje svijesti o Bogu postanu izvorom svjetla u našem svijetu i primjerom ozbiljne društvene odgovornosti.

Kontakt podaci:

Kupola d.o.o.

Adresa: ul. Koturova 6, Sarajevo

Mobitel: 060 350 2445

Instagram/facebook: @kupoladoo

E-mail: [email protected]

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top