Za jačanje imuniteta začinite jela kurkumom
Napravite svoj curry
Naime, jedan od bitnih sastojaka koji doprinose ravnoteži i zdravlju tj. sposobnosti organizma da se samostalno “izbori” za zdravlje su – začini.
Iako curry dolazi u raznolikim varijantama, baza mu je gotovo uvijek ista: kurkuma, kumin i korijander.
Ostalo su nijanse koje doprinose specifičnom okusu i razini ljutine. Njima možete začiniti svoja jela s mahunarkama, povrćem i rižom te ih tako oplemeniti na najzdraviji mogući način. Kombinacija blagotvornih začina osigurava snažna protuupalna svojstva i daje podršku imunitetu.
Učinite obična jela neobičnim i isprobajte curry s drugim dodacima poput kokosa i kokosovog mlijeka, kikirikija i maslaca od kikirikija ili tahinija i zaljubite se u nove orijentalne okuse. Možete raditi svoje mješavine ili uživati u nekima od pripremljenih curry mješavina.
Zlatni curry
Ovo je najpoznatija vrsta curry začina. Sadrži kurkumu, papriku, korijander, kumin, bijeli luk, piskavicu, macis, papar, čili, piment i kardamom. Srednje je ljut i izvrstan je uz dhal tj. jela s lećom ili drugim mahunarkama i povrćem.
Crveni curry
Popularan je u tajlandskoj kuhinji i sadrži zanimljivu kombinaciju paprike, čilija, kurkume, bijelog luka, đumbira, limunske trave, hibiskusa, korijandera, komorača, piskavice i bibera. Odličan za razna variva i gulaše i u odnosu na zlatni curry, okus je intenzivnije ljut zbog većeg udjela čilija.
Zeleni curry
Idealan za one koji vole blaži curry i izvrstan u raznim kombinacijama mahunarki s rižom ili za umake, gulaše i krem juhe. Sadrži limunsku travu, kurkumu, korijander, đumbir, peršin, komorač, list korijandera, anis, bijeli luk, piskavicu i kumin.
Kada se dodaju začini?
Važno je napomenuti da ove vrijedne začine, koji mogu imati terapijsku snagu, treba dodati pred kraj kuhanja pa ostaviti da odstoje i povežu se s ostalim namirnicama kako bi njihovi vrijedni nutritivni sastojci ostali sačuvani. Notu pojedinih začina možete pojačati tostirate li ih na suhoj tavi i sameljete ,te dodate pri kraju kuhanja.
RECEPT:
Mirisni curry s basmati rižom
Sastojci:
3+2 kašike eksra djevičanskog maslinovog ulja
150g luka
100ml povrtnog temeljca
100ml kokosovog mlijeka ili sojine kreme
1 kašika soka od limete ili limuna
2 kašike soja umaka
Osnovni začini:
½ čajne kašike đumbira u prahu
½ čajne kašike slatke crvene paprike u prahu
1 čajna kašika kurkume u prahu
¼ čajne kašike kumina u prahu
½ čajne kašike korijandera u prahu
½ čajne kašike bijelog luka u prahu
Dodatak začina za jaču mirisnu notu:
3 cm jednog štapića cejlonskog cimeta
1 čajna kašika kumina u zrnu
½ čajne kašike kardamom sjemenki
½ čajne kašike francuskog čili pimenta u prahu
1 šoljica kratko prokuhane basmati riže
Postupak:
U zagrijanu posudu stavite maslinovo ulje i luk narezan na kockice te pirjajte uz dodatak soli. Pomiješajte osnovne začine i stavite na luk. Pirjajte 2-3 minute, a zatim dodajte temeljac. Ostavite da kuha na laganoj vatri 10 minuta. Za to vrijeme pomiješajte začine za jaču mirisnu notu (osim čilija) i tostirajte ih na tavi 2 minute. Tople začine stavite u mužar i sameljite. U posudu s povrćem dodajte kokosovo mlijeko. Kad jelo zakuha, dodajte začine iz mužara. Čili prah pomiješajte u malo tople vode. Dodajte čili, sok od limete, sojin umak i ostavite da kuha dvije minute. Na kraju možete dodati kuhanu brokulu i dvije kašike maslinovog ulja, te sve dobro promiješajte.
Skuhajte rižu, ocijedite i poslužite s mirisnim curryjem. Pospite svježim lišćem korijandera.