Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > O edebu i lijepim moralnim svojstvima

O edebu i lijepim moralnim svojstvima

Hasan el-Basri je govorio: Da ispunim neku potrebu bratu muslimanu, draže mi je od i’tikafa mjesec dana.

Neki čovjek ga je upitao o time sta pod tim lijepim moralnim svojstvima podrazumijeva, pa je kazao: darežljivost, praštanje i podnošenje.

Hasan je govorio: Muškost čovjeka se ogleda u sljedećem: u iskrenosti u govoru, u podnošenju poteškoća od svojih prijatelja, lijepoj darežljivosti prema ljudima s kojima živi i ustručavaju od svakog vida uznemiranja komšije.

Hasan je govorio: Da Uzvišeni Allah hoće, sve bi vas učinio bogatim da nema nijednog siromaha među vama. A da hoće sve bi vas učinio siromašnima da nema ni jednog bogataša među vana. Ali, Allah vas iskušava jedne drugima kako bi vidio kako ćete postupati.

Hasan je kazao: Mi smo smatrali škrticom onoga ko bi pozajmio svome bratu dirhem, postupali smo tako što smo sve dijelili i davali prednost drugima nad sobom. Tako mi Allaha, jedan moj prijatelj, koga sam vidio i s kojim sam se družio, pocjepao je svoj ogrtač i dao svom bratu polovinu a njemu je ostavio ostatak.

Hasan El-Basri je rekao: Zatekao sam ljude koji bi i četrdeset godina nakon smrti svoga brata vodili brigu o njegovoj porodici.

Kad čovjek uđe u kuću svoga prijatelja, onda bez problema može jesti sve što je od hrane i voća prinijeto bez njegove dozvole.

Za svaki imetak, čovjek će biti pitan, izuzev za ono što je potrošio na svoje roditelje i onoga što potroši na svoga brata kojeg voli radi Allaha i svoga prijatelja u pokornosti Allahu.  Prenosi se da se Uzvišeni Allah stidi pitati takvog čovjeka za potrošeni imetak.

Nije muškost u tome da čovjek zaradi na svome prijatelju.

Čuvaj se onoga ko tebi prenosi tuđe riječi, jer će i drugome prenijeti tvoje riječi.

Sine Ademov, tvoja djela pripadaju tebi, zato gledaj u kakvom stanju želiš susresti Uzvišenog Allaha.

Sljedbenici dobra imaju znake po kojima se prepoznavanju: iskren govor, čuvanje emaneta, poštivanje ugovora, odsustvo samohvale i uzdizanja, blagost, širenje znanja i izbjegavanje sijela sa ženama.

O ljudi, nećete postići ono što želite niti ćete postići ono čemu se nadate, sve dok se ne strpite na onome što prezirete.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Strpljivost je jedna od džennetskih riznica, svako dobro će čovjek postići ako se strpi na jedan sat!

U prisustvu Hasana el-Basrije se posvađala dvojica ljudi, pa onaj što je opsovan i izgrađen ustade, brišući znoj sa svoga lica i učeći ajet: Strpljivo podnositi i prraštati- tako treba svaki pametan postupiti. (Eš- Sura, 43) Na to je Hasan El-Basri rekao: Allah neka mu nadoknadi, doista je spoznao ovaj ajet u vrijeme kada su ga neznalice zanemarili.

Sine Ademov, ili ćeš se strpiti, ili ćeš propasti.

Izvor: HASAN EL-BASRI

Savjeti o moralu, skromnosti i pobožnosti

Autor: Džemaludin Ebu-l-Feredž ibnu-l-Dževzi

Za Akos.ba priredila: Samira Muratović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top