Kulinarstvo

Za današnji ručak Vam predlažemo: Curry umak sa piletinom

Sastojci:

• 600 g pilećeg filea
• jabuka
• banana
• kašika limunovog soka
• 50 g kokosovog brašna
• 250 ml mlijeka
• 100 ml oljuštenog paradajza
• 2 male kašike curry začina
• 1 mala kašika čili paprike
• glavica crvenog luka
• 2 režnja bijelog luka

Priprema:

• Piletinu narezati na kockice. Mlijeko i kokosovo brašno pomiješajte i pustite da odstoji. Jabuku i bananu ogulite, naribajte i pokapajte limunovim sokom.

• Parirajte crveni i bijeli luk, dodajte začine po želji, curry, čili papriku, oljušteni paradajz i malo vode. Nastavite pirjati pa dodajte mlijeko i kokosovo brašno, naribanu jabuku i bananu.

• Kad se umak zgusne, propasirajte ga. Vratite umak u tavu, dodajte piletinu i kuhajte oko 20 min.

• Servirajte uz rižu.

Važno je znati:

Piletina je dobar izvor vitamina B3, koji je neophodan za pretvaranje proteina, masti i ugljenih hidrata u energiju. Sadrži i vitamin B6 koji pozitivno utiče na nervni sistem, kao i selen. Svi djelovi pilećeg mesa nisu istog sastava, tako da pileće bijelo meso ima 20 odsto manje kalorija i dva puta manje masti od bataka i karabataka.

Piletina je odličan izvor sljedećih vitamina i minerala: niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, fosfora, cinka i selena; dobar je izvor vitamina B2, B12 i željeza; dok je osrednji izvor magnezija i vitamina B1.

Ti su nutrijenti u najvećoj mjeri zastupljeni u nemasnom mesu. U koži i masti nalaze se manje količine folne kiseline i u masti topivih vitamina A i E.

Akos.ba

Povezani članci