Kolumne i intervjuiU Fokusu

Hafiza Berina Kučković: Vjera je brod u moru sumnje, tame i nesigurnosti

Za portal Akos.ba u razgovoru sa Semirom Krnjićem Berina je ispričala svoj put do titule hafize Kur'ana Časnog.

Pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u periodu od 15.12. do 25.12.2021. godine hifz je položila Berina Kučković. Berina je prošle godine završila Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Student je prve godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Hifz je počela učiti u prvom razredu medrese pred hafizom Mensudom Đulovićem, profesorom u Gazi Husrev-begovoj medresi, a završila je hifz pred hafizom Amirom Hodžićem, profesorom u Behram-begovoj medresi.

Za portal Akos.ba u razgovoru sa Semirom Krnjićem Berina je ispričala svoj put do titule hafize Kur’ana Časnog.

– Trenutno se osjećam zadovoljno ali i motivirano da nastavim dalje sa svojim planovima – kaže Berina na početku razgovora.

Njen početak hifza je vezan za mekteb, a kraj za početak fakulteta.

– Ideju za hifz mi je dao mualim Ekrem-ef. Brigić 17-og dana ramazana 2017. godine, par mjeseci prije nego što ću krenuti u prvi razred medrese. Moj prvi muhaffiz je bio profesor kiraeta u medresi, hfz. Mensud Đulović. Neposredno prije učenja za prijemni ispit za fakultet, došla sam u kontakt sa hfz. Amirom Hodžićem, profesorom u Behram-begovoj medresi, pred kojim sam hifz kompletirala i pripremala se za komisiju – dodaje Berina.

Naša sagovornica ističe da je učila po sistemu krugova. Iako nije bila vješta u kiraetu, za sedam dana naučila je prvu stranicu.

– Prvo sam kompletirala prvi džuz, jer sam učila po sistemu krugova. Prva stranica je, također, bila iz tog džuza. Posebno je se sjećam jer mi je trebalo sedam dana da je naučim, a nisam bila vješta ni u kiraetu – prisjeća se Berina.

Na putu učenja hifza javljaju se mnoge prepreke, kako nam kaže naša sagovornica i ističe da je jak nijet i organizacija ključni faktor za uspjeh na putu hifza.

– Mnoge su prepreke na putu pamćenja Kur’ana, baš kao i kod drugih vrsta truda, ali je hifz ipak malo drugačiji. To nije samo puko učenje napamet, to je izgradnja posebne veze sa vjerom i njenom Objavom, mada se to često zametne i zanemari uslijed ogromnog kognitivnog napora koji praktični dio hifza iziskuje što je dobrim dijelom razumljivo – smatra Berina.

Poređenje vlastitih rezultata s drugima smatram jednom od najvećih prepreka tokom hifza.

– Ako učenik hifza nije siguran u svoj nijet, nije svjestan svoje sposobnosti i mogućnosti, kao ni toga da ide vlastitim tempom, onda će se lahko rastužiti na pomisao da nekom, naizgled, puno bolje i brže ide nego njemu. Inspiracija i savjet je jedna stvar, a ovakvo, najčešće nazadno, mučno i destruktivno, ponašanje sasvim druga. Napraviti od hifza takmičenje ili nešto drugo što će ubiti u pojam, te njime u sebi odgajati ljubomoru ili zavist protivi se sa njegovom poentom. Naravno, kao i kod drugih vrsta učenja, način na koji se organizuje vrijeme je ključan za napredak – kaže Berina.

Berina ističe da su njezina najveća podrška bili profesori i muhaffizi. Motivaciju je pronalazila u stalnoj potrazi za boljoj verziji sebe.

– Najveću podršku su mi pružali muhaffizi. Prvo profesor Đulović, koji me je u vlastitu snagu uvjeravao baš onda kada sam iz očaja i nakupljenog bijesa mogla odustati, a zatim profesor Amir koji mi je strpljivo i polahko ukazivao na greške, te me na najljepši način savjetovao. Motivaciju sam pronalazila u viziji sebe kao skoro potpuno druge osobe, koja je utočište i ubjeđenje u snagu vlastite odlučnosti pronašla baš u vjeri.

Mladi su sve više depresivni, ne pronalaze volju za radom, učenjem, znanjem, vjerom…  

– Mislim da je vjera mladima poput broda kojim se kreću po moru nesigurnosti, sumnje i tame našeg doba. Meni je pomogla da definiram svoj život, da odlučim šta neću a šta hoću, na šta u životu pristajem, te mi predstavlja potporu – zaključuje na kraju razgovora hafiza Berina Kučković.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close