Rekreacija

Vožnja bicikla – savjeti za gradsku vožnju

Za vas smo sastavili 10 savjeta koji će vam pomoći da vožnju učinite sigurnijom, bržom i zabavnijom.

  1. Sigurnost na prvom mjestu!

Prije vožnje provjerite ispravnost bicikla.

Poštujte saobraćajne  propise.

Budite uočljivi i jasni u naznakama skretanja.

Poštujte pravilo desne strane.

Upozorite pješake na svoju prisutnost.

Poštujte pješačku zonu.

Danju budite uočljivo odjeveni, noću osvijetljeni.

  1. Zaključavanje bicikla

Svima nam je jasno da je krađa dijelova bicikla jednostavna i brza zarada. Nemojte se zbog nemarnosti rastati sa svojim najdražim vozilom. Koristite sigurne katance i lance, nikada nekvalitetne i slabe. Također, nikada, ponavljamo ni-ka-da ne ostavljajte bicikl nezaključanim.

  1. Mentalna mapa rupa na cesti

Ne mogu se svi gradovi pohvaliti savršenim cestama, no vama ta informacija ne znači puno. Ostaju vam sve rupe u asfaltu, svi nepoželjni rasvjetni stubovi, uski pločnici i nepoželjni pješaci, ali i drugi biciklisti. Nakon samo nekoliko dana bicikliranja, dobit ćete osnovni uvid u put kojim se krećete, počnite pamtiti sve neželjene prepreke i stvorite mentalnu mapu istoga. Unaprijed izbjegnite prepreke ili pronađite kvalitetnije opcije za svoju rutu.

  1. Oznojit ćete se!

Ako vozite do svoje lokacije i 10-ak minuta, oznojit ćete se. Ako vozite više od toga, stanje će biti kritičnije. Bicikliranje je fizička aktivnost – upamtite to! Najjednostavnije rješenje su dezodorans, čista majica i vlažne maramice u torbi. Najpametnije je da vožnju obavite u odjeći u kojoj nećete provesti dan. Neka vas ovaj dio ne izbezumljuje, jednostavno se treba prilagoditi i izbjeći neugodnosti.

  1. Kupite bicikl

Ako bicikl ne stoji u vašoj garaži ili na terasi, saznajte sve trikove i tajne kupovine polovnog  ili novog bicikla.

  1. Ispravan bicikl je dobar bicikl

Ako bicikl posjedujete,  ali nije u potpuno voznom stanju pokušajte preko prijatelja ili poznanika da svog ljubimca za što manje novaca dovedete u red.

  1. Znajte gdje se nalaze biciklističke zone

Kako biste lakše izbjegavali neželjene pješake i automobile, bolje se prilagodili cestama i brojnim rupama na njoj, proučite područja biciklističkih zona vašega grada.

  1. Kao biciklist možete dobiti kaznu!

Da, vi ste učesnik u saobraćaju, malo i ekološki prihvatljivo, no bez obzira dio ste saobraćaja.

  1. Ostanite hidratizirani.

Kad god izlazite, ponesite bocu vode sa sobom. Postavite je na ramu bicikla, u košaricu ili u torbu. Ne zaboravite – vožnja bicikla je fizička aktivnost uz koju ćete potrošiti dodatnu količinu tekućine tijela. Važno je da prilikom aktivnosti i viših temperatura pijete dovoljno tekućine.

  1. Kamo idete?

Ako odlazite u vožnju sami, recite svojim bližnjima kamo idete i kada da vas očekuju nazad.

krenizdravo

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button