Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Vožnja balonom: Najljepše boje jeseni u Kapadokiji

Vožnja balonom: Najljepše boje jeseni u Kapadokiji

Poseban doživljaj za njih je to što ovaj kraj, koji je na listi svjetske baštine UNESCO-a, mogu posmatrati iz balona koji su glavna atrakcija ovog turskoj mjesta

Kapadokija, u općini Goreme, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, piše Anadolu Agency (AA).

Ovih dana je ovaj kraj poprimio najljepše boje jeseni u kojima uživa veliki broj turista iz svih dijelova svijeta. Poseban doživljaj za njih je to što pejzaš, s liste svjetske baštine UNESCO-a, mogu posmatrati iz balona koji su glavna atrakcija ovog turskoj mjesta.

Vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može obavljati vožnja balonom. U gradu Goreme živi 2.100 osoba. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. Svaki balon može voziti do 20 osoba.

Godišnje Kapadokiju posjeti oko 2,5 miliona turista. Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom historije u Kapadokiji ostavili tragove vlastitih civilizacija gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top