Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Vodič za financijsku neovisnost: Kako da štedite?

Vodič za financijsku neovisnost: Kako da štedite?

Prelaz sa bezbrižnog studenta na financijski odgovornu osobe može biti veliki šok za mlade.

Kao što mnogi mladi profesionalci mogu potvrditi, početne poslovne pozicije često dolaze sa slabom platom – ali čak i sa manjom platom, štednja je i dalje moguća, piše portal lifehack.org.

Ako se borite sa finacijama, pokušajte primjeniti neke od ovih savjeta za uspostavljanje pametnijeg štednog plana.

1. Zapisujte svoje troškove

Ako ste novi u proračunavanju, počnite zapisivati sve svoje troškove i analizirajte svoju potrošnju. Male stvari poput kahve u gradu vam se možda ne čine kao velika stvar, ali ako to radite svaki dan, trošite mnogo novca mjesečno i to samo na tu kahvu. Upravljanje proračunom postaje puno lakše kada ustanovite gdje rasipate svoj novac.

2. Primjenite pravilo 50/20/30

Sada kada znate gdje zapravo trošite svoj novac, trebate shvatiti gdje i kako ustvari trebate trošiti. Mnogi proračunski stručnjaci preporučuju pravilo 50/20/30. Ovo pravilo stavlja vaš proračun u tri jednostavne kategorije.

50 posto: Apsolutne potrepštine

To uključuje one potrebe, kao što su kirija, hrana, režije itd.
20 posto: Financijske obveze
Pokušajte da štedite barem 20 posto svoje plate. Taj novac će vam kasnije mnogo značiti kada dođu veći troškovi.
30 posto: lična kupovina
Sve ostalo ide za ličnu kupovinu. Stvari poput kupovine nove odjeće ili novog telefona idu unutar ovih 30 posto. Ako imate problema sa ovih 30 posto, zbog povećanja vaših računa, uzmite u obzir jeftiniji plan. Na primjer, mnogi ljudi ne shvataju da zapravo previše plaćaju račun za internet i ne koriste brzinu za koju plaćaju.

3. Pravilo za podstanare

Stanarina čini značajan dio vaših proračuna. Mnogi financijski stručnjaci preporučuju potrošnju koja ne prelazi više od 30 posto vašeg bruto dohotka na mjesečni najam ili hipoteku. Ostanak u tom rasponu cijena vas čuva da ne uđete u stan kojeg ne možete priuštiti.

4. Smanjite brzu hranu i obroke van vašeg stana

Hrana je nužna, ali može biti izrazito skupa. Dopustite sebi samo jedan dobar obrok vani svake sedmice, a ostatak vaših obroka neka bude kod kuće. Napravite popis namirnica koje su vam potrebne za jednu sedmicu: Slijeđenje popisa sprječava trošenje dodatnog novca na impulsnu kupovinu kada dođete u trgovinu.

5. Snađite se sa onim šta imate

Prije nego što se upustite u skupe kupovine (kao što su nove generacije iPhone), zapitajte se: “Mogu li ja bez toga?” Odluka da ostanete sa onim što imate će vam pomoći u tome da postanete zadovoljniji sa samim sobom, pored više novca na računu. Budite skromni.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top