Vijesti iz zemlje

Vlada FBiH: Najniža plata povećana za 136 konvertibilnih maraka

- Uz mjesečnu platu, većina radnika također ostvaruje pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa, po čemu je Federacija BiH jedinstvena u Evropi

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine danas je, na telefonski održanoj sjednici, donijela odluku da se najniža plata za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine utvrđuje u neto iznosu od 543 konvertibilne marke (KM), prenosi Anadolu Agency (AA).

Time je, prema ranijim obećanjima i najavama, povećana najniža plata, koja od 1. januara 2022. godine iznosi 543 KM, te je u odnosu na prethodni iznos veća za 136 KM ili 33,56 posto.

Uz mjesečnu platu, većina radnika također ostvaruje pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa, po čemu je Federacija BiH jedinstvena u Evropi.

Ove naknade u prosjeku po zaposlenom iznose 174 KM, tako da povećanje najniže plate garantira ukupna primanja koja su znatno viša od najniže plate i koja će za većinu radnika biti najmanje 717 KM mjesečno, istakli su iz Vlade FBiH.

Dodaju da novi propisi sada garantiraju da će najniže plate biti usklađivane godišnje u zavisnosti od rasta ekonomije i cijena, počevši od 2023. godine.

Nakon što Parlament bosanskohercekovačkog entiteta FBiH usvoji nove fiskalne zakone, bit će stvorene pretpostavke za još veći rast najniže plaće bez štetnih posljedica za privredu i zaposlenost.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button