Liderstvo i menadžment

Evo kako odgovoriti na pitanje “Koliku platu očekujete?”

Mnogi pri samoj pomisli na ovo pitanje osjećaju nelagodu i brinu kako će poslodavac reagirati na njihov odgovor. Međutim, pitanje o priželjkivanoj plaći će, prije ili kasnije, naći svoje mjesto u okviru svakog razgovora za posao.

Ovisno o tome u kojem procesu intervjua se nalazite, postoje tri glavne strategije za odgovor na pitanje “Koju platu očekujete?” u intervjuu. Portal zaposlena.hr otkriva o kojim strategijama se radi:

1. NAVEDITE RASPON PLATE

Odgovaranje na pitanja o plati jednim vas dijelom može izbaciti iz daljnjih krugova na razgovoru za posao. Stoga, budite fleksibilni. Što to tačno znači? Navođenjem raspona plata pokazujete da ste voljni prilagoditi se i raditi s budućim poslodavcem.

Spomenuto govori da ste proveli istraživanje i da znate koliko vrijedite, te da ozbiljno razmišljate o svojim vještinama i onome što možete donijeti firmi. 

Naravno, postoje neki nedostaci davanja konkretnih iznosa o plati u ranom krugu razgovora. Čekanje dok ne dobijete ponudu za posao moglo bi vam dati više prednosti za pregovore. Također, postoji strah da možete navesti preniske ili previsoke iznose. No, ako ste proveli istraživanje, manje je vjerojatno da ćete otići prenisko, a ako ćete otići previsoko, to znači da posao nije bio pravi za vas.

Kada dajete raspon svoje plate u intervjuu, pokušajte zadržati dno svog raspona prema srednjoj do visokoj tački onoga što tražite. Primjerice ako tražite 1.500 do 2.000 maraka, a vaša pretpostavka o budžetu firme je 1.000 do 1.700 maraka, možete navesti raspon od 1.700 do 2.000 maraka, tako da čak i ako tvrtka pregovara ispod raspona koji ste naveli u svom intervjuu, još uvijek imate priliku.

U svom odgovoru, obično je dobro istaknuti da je plata samo jedna komponenta onoga što tražite i da platu razmatrate kao dio ukupne ponude. Možda biste također željeli ponoviti što donosite potencijalnom poslodavcu kada formulirate svoj odgovor kako biste podržali raspon plate koji ste spomenuli.

Dakle, kako ova strategija zvuči u praksi?

Ako idete na razgovor za posao na poziciju administrativnog radnika mogli biste reći nešto poput:

“Uzimajući u obzir moje iskustvo i Excel certifikate koje posjedujem, a koje ste ranije spomenuli da bi bili od velike pomoći timu, tražim između 1.000 do 1.200 maraka mjesečno. Ali za mene su beneficije također važne. Plaćeni prijevoz ili topli obrok na poslu kao i ostale beneficije, definitivno bi mi mogle omogućiti da budem fleksibilna s platom.”

Za intervju web programera vaš bi odgovor mogao biti:

“Općenito gledajući na svoju sljedeću ulogu želim zaraditi oko 3.000 do 3.500 maraka s obzirom na moje iskustvo i stručnost u Pythonu, JavaScriptu i AngularJS-u. Međutim, plata nije jedino što mi je važno i voljela bih više saznati o poslu, firmi i radnom okruženju. Na vašoj internetskoj stranici spominju se i ostale beneficije, poput one za djecu, što mi signalizira da je ovo firma koja cijeni zaposlene roditelje, što mi je svakako važno, i mogla bih biti malo fleksibilnija s platom koja mi odgovara.”

2. OKRENITE PITANJE U SVOJU KORIST

Također, jedna od taktika jest da možete odgovoriti na pitanje “Koju platu očekujete?” jednostavnim pitanjem što firma nudi. Mogli biste reći nešto poput: “Drago mi je da ste to spomenuli – bilo bi od pomoći kada biste mogli podijeliti koji je raspon za ovu poziciju”.

Nakon što poslodavac odgovori na vaše pitanje, od vas će očekivati da kažete odgovara li vam plata. Dakle, i dalje morate istraživati, ali sada ćete moći prilagoditi svoj odgovor budžetu koji firma ima.

Ako vam poslodavac da broj ili raspon koji je u skladu s onim što ste očekivali ili veći, sjajno! Možete razgovarati o tome kako je to savršeno za vas. Ali ako je odgovor manji i ne bi vas zadovoljilo raditi za takvu platu, morate smisliti plan kako odgovoriti.

Na primjer, ako poslodavac kaže da se posao plaća 1.500 maraka, a to je malo ispod onoga čemu ste se nadali, mogli biste reći nešto poput:
“Nadala sam se nečemu višem u rasponu od 1.700 do 2.000 maraka, ali sam definitivno otvorena za pregovore na temelju svih uslova.”

Nakon toga možete nastaviti s pitanjima o beneficijama koje su vam najvažnije, poput plaćenog dodatnog zdravstvenog osiguranja, sistematskog pregleda ili sličnog.

Ali ako tražite puno više od 2.000 maraka na dalje, možda ste ušli u slijepu ulicu.

“Nažalost, s mojim iskustvom i trenutnom platom, ne znam mogu li prihvatiti nešto za manje od 2.500  mjesečno. Jeste li fleksibilni s budžetom za ovu poziciju?”

3. ODGODA RAZGOVORA O PLATI

Dok još saznajte sav opseg zaduženja koja biste imali, možda biste radije odgodili odgovaranje na pitanja o svojim očekivanjima u vezi s platom.
Odaberete li ovu strategiju, mogli biste reći da vam je plata bitna, ali važnija je cjelokupna ponuda i prilika, a svoja očekivanja oko plate radije biste podijelili kasnije, dok saznate još nekoliko detalja.

Mogli biste ovako odgovoriti na pitanje:

“Trenutno mi je važnije od plate pronaći pravu poziciju. Voljela bih saznati više o poslu, tvrtki i cjelokupnom paketu pogodnosti prije nego što započnemo pričati o brojkama.”

Jedno upozorenje: nemojte primjenjivati ovu strategiju samo zato što se bojite da ćete propustiti poziciju. Ako vam stvarno treba posao, moglo bi vam biti primamljivo pristati na bilo koju platu koju možete dobiti, ali u konačnici sebi činite medvjeđu uslugu.

Ne zaboravite da donosite vrijednost svakoj firmi za koju radite. Utvrditi koja je to vrijednost i reći je potencijalnim poslodavcima samo će vam pomoći da u konačnici dobijete platu koju zaslužujete. Imajte na umu da vas pitanjem “koliku platu očekujete” na razgovoru za posao zapravo pitaju: “Zašto bismo trebali ulagati u vas?” Bitan je dio slagalice znati koliko ta investicija vrijedi – za vas i vašeg potencijalnog poslodavca.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button