Kolumne i intervjuiU Fokusu

Bolje je na vrijeme djelovati

Svi zajedno volimo da imamo institucije koje funkcionišu za društvo, koje su građene na zdravim temeljima. Velika je prednost kada živimo u vremenu brzih i na dohvat ruke informacija. Ne moramo se sada previše brinuti o tome gdje da nađemo informacije koje nas zanimaju, jer naše zanimanje jeste cilj i ideal za kojeg živimo. Postaviti cilj u životu je nešto što bi svaki pojedinac trebao da učini. Vrijednost cilja se mjeri koracima i borbom za postizanje zadovoljstva, prožimajući tako vlastiti karakter. U svakoj naprednoj zajednici, osonova je dobro uređen sistem djelovanja, rada, funkcionisanja. U ovakvim zajednicama nema se vremena čekati da se desi nešto nepredvidivo.

            Odgađanje problema jeste najveći problem. Vjerovatno se svi tada zavaravamo, da ćemo sutra bolje djelovati, a nismo ni sigurni da će to sutra doći. Nije bez razloga rečeno, da ono što možeš danas da završiš, ne ostavljaj za sutra. Mudrost ovakvih riječi jeste postavljen cilj, način na koji bi se trebalo djelovati, pogotovo jer svi danas kažemo, da nemamo puno vremena, da nam vrijeme brzo prolazi, ne možemo sve da stignemo. U svim tim odgađanjima, stoji jedno nepisano pravilo, naći ćemo se u slijepoj ulici, gdje nećemo moći da prepoznamo znakove kuda da skrenemo,bojimo se da ne udarimo u zid, ne osjetimo bol, jer na vrijeme nismo djelovali.

            Poznato nam je da u našem društvu kojem pripadamo i narodu sa kojim živimo, jeste da se prvo desi problem a onda se traži neko brzo rješenje, što ja za jednu osobu koja razmišlja, jako pogubno i nestvarno. U ovome jeste suština. Ne djelujemo onda kada trebamo. Potrošimo vrijeme na nešto drugo a nismo se fokusirali na ono što nam je u tom trenutku bilo najbitnije da uradimo, riješimo i popravimo sistem aktivnosti.

Nažalost, znamo se svi uhavtiti za glave, kada se dogodi neka nesreća, i svi se onda zapitamo do koga je?  Vjerovatno pokušavamo da krivicu prebacimo na nekoga drugog, onako hladno bez ideje razmišljanja. Skinuti nepotrebne stvari sa svojih leđa, udahnuti duboko i reći: „Nisam ja.“  Pomalo je ovo kukavički. Ne stojimo iza toga da sve što smo trebali riješiti trebali smo to svi zajedno uraditi. Zapamtimo, svi smo dio zajednice. Djelujmo na vrijeme da ne pravimo probleme. Ne čekajmo, već se odmah pokrenimo, pružimo priliku onima koji žele da promjene stvari na bolje, onima koji se znaju boriti. Njihov cilj jeste dobro, da naređuju na dobro a odvraćaju od zla, onako kako ih vjera uči. Vjera je uistinu ljepota i spas na oba svijeta.

Za Akos.ba piše: Granić Zinaid

Povezani članci

Back to top button