Brak i porodica

Vikali ste na dijete jer ste izgubili strpljenje: Kako da to ispravite?

Teško je biti smiren roditelj u svim situacijama. Malo je onih kojima to polazi za rukom. Nedostatak sna, razni pritisci kojima smo izloženi, nesigurnost u to da li smo kao roditelji dovoljno dobri, kao i pritisci okruženja koje često nameće neke svoje stilove roditeljstva, potkopavaju pokušaje da ostanete smireni i usmjereni isključivo na dobrobit svog dijeteta. Da je ovaj svijet savršen, roditelji nikad ne bi gubili strpljenje. Ali nije. I roditelji gube strpljenje, a to izaziva stres kod dijece. Još ako se to u ranom djetinjstvu dešava često, istraživanja ukazuju na to da će se pretjerana izloženost dijeteta stresu znatno odraziti na njegovu buduću socijalizaciju, upravljanje osjećanjima i samopouzdanje. Idealno, ali nemoguće, bilo bi da roditelji u svakoj situaciji ostanu mirni. Međutim, postoji i plan B, kad vam to ne pođe za rukom. Kad ne uspijete da se iskontrolišete, da biste posle pretrpljenog stresa pomogli svom dijetetu, slijedite ova četiri koraka. (i uvijek imajte na umu da je najgore rješenje – ponašati se kao da se ništa nije desilo)

Smirite sebe

Pre nego što pokušate da utješite uznemireno dijete, morate smiriti svoje emocije. Slično kao pravilo bezbjednosti u avionu – u slučaju nepredviđene situacije, najprije stavljate masku s kiseonikom sebi, pa onda dijetetu. Ne možete pomoći uznemirenom dijetetu, ako ste i sami još ljuti. Ako vam je za to potrebno da se na kratko sklonite, i to je sasvim u redu. Samo pokušajte dijetetu da objasnite gdje ćete biti i to da ćete se vratiti ubrzo da razgovarate o tome što se dogodilo.

Osvrnite se na to što se dogodilo i kako dijete to vidi

Roditelji bi trebalo da pokušaju da situaciju osmotre iz ugla djeteta. Roditelj je spram dijeteta veći, snažniji i glasniji. Da li ste primjenili neke agresivne gestove, prijetnje? Da li je u naletu bjesa nešto bačeno ili slomljeno? Ali je važno da ništa od ovoga ne pokušavate da prizovete u sjećanje dok se potpuno ne smirite. Može se desiti da sami izazovete novi nalet bijesa.

Ispravite grešku

Kad ste se potpuno smirili i stvari sagledali iz ugla svog djeteta, morate učiniti iskren napor da uspostavite vezu. Dobar početak je da nježno pozovete dijete da sjedne blizu vas. Neka dijeca možda neće željeti da razgovaraju već će se kroz igru izboriti sa svojim emocijama. I to je sasvim u redu. Uklopite se. Podjelite sa dijetetom svoje namjere i osjećanja. A onda uključite dijete u proces mirenja tako što ćete zajedno pronalaziti rješenja za situaciju u kojoj ste se našli. Dijeca su kreativna i često mogu osmisliti rješenja koja vama možda nisu pala na pamet. Uostalom, ako su dio rješavanja problema, biće spremniji da sarađuju i ispoštuju dogovoreno.

Povežite se

Nakon što ste zajedno pronašli rješenje, potražite način da se ponovo približite dijetetu. Prošetajte do parka, vozite bicikl, složite slagalicu… Nije ovo nikakvo iskupljivanje za grešku, već način da dijetetu pokažete kako se porodične veze jačaju.

Roditelji moraju da razumiju da njihov bijes prema djeci ne usađuje samo strah od fizičkog kažnjavanja, već i brigu da su izgubili roditeljsku ljubav. I zbog toga je toliko važno da roditelj uvijek uloži nadljudski napor da se iskontroliše. Ako vam se često dešava da eksplodirate, ne treba da vas bude stid da potražite pomoć stručnjaka. To je samo znak da ste odgovoran i dobar roditelj.

Priredila: J. D.

Zelena učionica

Povezani članci