Vijesti iz svijeta

Velika Albanija od sna do realnosti: Nakon autoputa Priština i Tirana se povezuju i željeznicom

– Ministri infrastrukture Kosova i Albanije, Lutfi Zharku i Edmond Haxhinasto, razgovarali su danas u Prištini o inteziviranju saradnje u radu na “Nacionalnom autoputu”, kao i o planovima za otpočinjanje izgradnje željezničke veze između Prištine i Tirane.

Zharku je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je današnji sastanak nastavak sastanaka ministara dvije zemlje kako bi se modernizovala komunikacija između Kosova i Albanije.

 “Mi smo još jednom potvrdili našu posvećenost da uskladimo sve naše aktivnosti i da istovremeno pomognemo jedni drugima u oblasti integracija, a posebno imamo potrebu za pomoći ili podrškom Albanije, Vlade Albanije, pri našem učlanjenju u različite međunarodne organizacije”, kazao je ministar Zharku.

On je istakao da je kosovska strana zaintresovana da sarađuje u menadžiranju “glavnom putnom arterijom” između dvije zemlje, “Nacionalnim autoputem”, posebno nakon što je najavljeno da će albanski dio tog puta biti dat na koncesiju. Kada je reč o povezivanju željeznicom, Zharku je kazao da se na Kosovu treba izgraditi samo 17 kilometara pruge, dok se veći dio treba uraditi s albanske strane. On je istakao da je Kosovo spremno da sarađuje u pronalaženju mehanizama za finansiranje i na otpočinjanju studije izvodljivosti ovog projekta.

Gost iz Tirane, ministar saobraćaja i infrastrukture Edmond Haxhinasto je izjavio da su Kosovo i Albanija zajednički aplicirali za dobijanje finasija u okviru investicija za Zapadni Balkan. Istakao je da je saradnja na polju infrastrukture i saobraćaja osnova za bilateralne integracije i izgradnju evropskog puta dvije zemlje.

“Republika Albanija i Republika Kosovo su zajedno u strateškom partnerstvu. Znamo da imamo zajednički cilj, međusobnu integraciju i takođe, integraciju regije i smatramo da je ova saradnja jedan od motora u regiji da se još više približi Evropskoj uniji”, rekao je Haxhinasto.

On je naglasio i da je jedna od mogućnosti saradnje Kosova i Albanije korišćenje albanskih morskih luka.

“Složili smo se da naši stručnjaci pripreme, uskoro, poseban paket koji će koristiti poslovnim ljudima s Kosova na albanskim lukama, kako bi što više oživjeli i povećali promet na lukama Albanije.”

Ministar Haxhinasto je podsjetio i na važnost podrške Albanije Kosovu u oblasti zakonodavstva i kazao da je Albanija ponudila Kosovu sve evropske direktive, koje se već primjenjuju u albanskom zakonodavstvu.

Akos.bA/AA

Povezani članci

Back to top button