Moja putovanja

Veličanstveni tulipani i Amsterdam

Tulipani potječu iz Turske, ali su u srednjem vijeku prenijeti u Nizozemsku, te je danas tulipan sinonim za Nizozemsku.

Najljepša pijaca cvijeća, a prije svega tulipana, nalazi se na obali rijeke Amsel u Amstredamu, u centralnoj gradskoj zoni, na splavovima, pa je posjeta ovoj pijaci idealan izbor za kupovinu buketa divnih ali i jeftinih tulipana. Riječ je o Bloemenmarkt cvjetnoj tržnici, na kojoj možete kupiti 50 tulipana za 10 do 7,50 EUR, ovisno o poziciji dućana. Različite vrste, boje, mirisi i brojni suveniri sastavni su dio pijace koja je od davnina prisutna u ovom dijelu grada.

tulipani
Za razliku od današnjeg stanja pijace, nekada se cvijeće prodavalo na čamcima, pa je sve skupa izgledalo prilično romantično, otkad i potiče naziv marketa – ploveća pijaca cvijeća.
Impresiva je slika, pogotovo u proljeće, zelenilo, crvene boje, žute i bicikla. Povijesna jezgra Amsterdama nalazi na mreži kanala koju premošćuje oko 400 kamenih mostova. Uske, nakošene kuće uz obale, skladišta iz 18. stoljeća i palače čine ovu arhitekturu posebnom, a ukrašeni kanali cvijeća ovu živu sliku i više nego impresivnom. 

tulipani1
Koliko stanovnici ove zemlje vjetrenjača i tulipana zaista posvećuju pažnju cvijeću dokaz je i park Keunkenhof, smješten blizu nizozemskog gradića Lisse. Ime Keukenhof znači “vrt biljaka” i nastao je na mjestu nekadašnjeg lovišta i botaničkog vrta holandskog plemića, a kao park je oblikovan sredinom XIX. stoljeća u engleskom stilu. Godine 1949. grupa uzgajivača lukovičastog cvijeća došla je na ideju da u Keukenhofu postavi proljetnu cvjetnu izložbu. Tako, svake godine počinje ručna sadnja oko 7 miliona lukovica lala, hrizantema i narcisa.

park tulipani
Park je dobio naziv po dvorcu Keukenhof na čijoj se teritoriji i nalazi. Sezona počinje polovinom marta i traje osam nedelja. Tada je zaposleno oko 750 radnika, što baštovana, kojih tada ima oko 40-tak, kao i svog ostalog uslužnog osoblja. Park nudi i mnogo drugih atrakcija – jezero sa stepenicama od kamena, vjetrenjaču iz XIX. stoljeća, djela nizozemskih umjetnika i dr. sadržaje.
Keukenhof je otvoren dva mjeseca u proljeće i u tom razdoblju posjeti ga 850.000 posjetitelja, a svake godine u parku se prikazuje posebna cvjetna tema. Vrijedno mjesto na listi želja 🙂

Izvor: furaj.ba

Povezani članci

Back to top button