Uncategorized

Vapaj doktora iz bolnice u Gazi: Ako nešto ne uradimo, izgubit ćemo 55 beba

Zabrinjava ih posebno opskrba električnom energijom, naročito za pacijente koji su na intenzivnoj njezi

Ljekar u bolnici Al Šifa govorio je za BBC o teškim uvjetima s kojima se suočavaju od početka izraelskih napada. 

 

 

 

Njegov intervju je objavljen prije nekoliko sati, prije najnovijih eksplozija u blizini Al Šife, glavnog medicinskog centra tog dijela Gaze. 

– Sistem se i dalje raspada. Imamo sve više ranjenika – kazao je.

Bez struje smo masovna grobnica

Zabrinjava ih posebno opskrba električnom energijom, naročito za pacijente koji su na intenzivnoj njezi, naglasivši da je bez struje bolnica samo masovna grobnica. 

Bolničko osoblje radi u smjenama od 16 do 18 sati, dodao je. 

Bolnice širom Gaze očajnički traže zalihe, a uprkos prvih 20 kamiona pomoći koji su ušli iz Egipta u subotu, gorivo nije ušlo u Gazu od početka sukoba. Ne zna se je li uspjelo ući u drugoj turi kamiona koji su ušli u Gazu sinoć. 

UNICEF je u nedjelju upozorio da  120 beba u inkubatorima ovisi o mašinama povezanim s rezervnim generatorima koji su postavljeni kada je Gaza opskrbljena električnom energijom iz Izraela. 

Direktorica dobrotvorne organizacije Medicinska pomoć za Palestince u Gazi je rekla da prijevremeno rođene bebe neće preživjeti ako generatori prestanu raditi.

– Na odjelu se nalazi beba stara 32 sedmice koju su ljekari uspjeli spasiti nakon što je majka poginula u zračnom napadu. Majka i cijela porodica su umrli, ali je beba spašena – rekla je za BBC.  

Apel doktora

Posebno je teška situacija u bolnici Al Šifa. Šef odjela neonatalne skrbi, dr. Naser Bulbul (Nasser), rekao je da nedostaje osnovnih lijekova, a gorivo bi joj moglo nestati u sljedećih 48 sati, što bi uzrokovalo prekid struje. 

– Pozivamo sve da pošalju potrebne medicinske potrepštine za ovaj kritični odjel ili se u protivnom suočavamo sa velikom katastrofom. Ako nestane struje na odjelu gdje je 55 beba, izgubit ćemo sve one koji trebaju struju u roku od pet minuta – rekao je “Reuters”. 

 

Povezani članci

Back to top button