Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Utjecaj religioznosti na psihičko sazrijevanje i zdravlje adolescenata

Utjecaj religioznosti na psihičko sazrijevanje i zdravlje adolescenata

Religioznost pozitivno utiče na sazrijevanje u adolescentnoj dobi, u tom smislu što doprinosi njegovoj ravnomjernosti, prepoznavanju, kanalisanju psihičke energije u pravcu prepoznavanja i učvršćivanja istinskog identiteta čime se stvaraju uslovi za formiranje cjelovite, integrisane, postojane, samosvjesne i dobro prilagodljive ličnosti. Ona stvara prirodniji ambijent za odvijanje procesa psihosocijalnog sazrijevanja tokom adolescencije, omogućava brži i kvalitetniji proces socijalizacije, jača sklonost ka usvajanju društvenih normi i pravila ponašanja. Pruža precizne kongitivno-bihejvioralne obrasce kako treba postupati u životnim situacijama koje mogu dovesti do neadekvatnog ili neodmjerenog emocionalnog reagovanja, neprimjerenog ponašanja i destabilizacije psihičkog, stanja, da bi se spriječile trajne posljedice na psihičko zdravlje.

Nedvojbeno se pokazalo da se kod visokoreligioznih ispitanika u manjoj mjeri javljaju faktori kao što su: unutrašnji konflikt, frustracije, strah, strepnja, psihička trauma, povreda samopoštovanja, disbalans psihičke homeostaze, i da se negativna psihička energija neutralizira na zdraviji i efikasniji način.

Visokoreligiozni ispitanici su manje anksiozni, manje depresivni, manje agresivni i u manjoj mjeri podložni devijantnim bihevioralnim obrascima.

Izvor: Sedić F. i Sulejman K. (2010): Religija i zdravlje, Visoka zdravstvena škola Bihać, Univerzitet Bihać, str. 12-13.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top