Vijesti iz zemlje

Uspostavljanje saradnje između dvije općine iz Sarajeva i Skoplja

Ovom prilikom su predstavnici dvije lokalne zajednice iz Sarajeva i Skoplja potpisali Memorandum o namjeri uspostavljanja saradnje ove dvije općine. Kako je navedeno u potpisanom Memorandumu, krajnji cilj uspostavljanja ove saradnje je realizacija zajedničkih projekata od obostrane koristi i interesa građana dvije lokalne zajednice iz oblasti privrede i lokalnog ekonomskog razvoja, turizma, kulture, obrazovanja, zaštite okoliša, sporta…

Načelnik Ajnadžić je kazao da puno očekuje od buduće saradnje ove dvije općine.

-Ova posjeta dolazi u vrijeme kada visoke delegacije iz Bosne i Hercegovine i Makedonije rade na međudržavnoj saradnji. Potpisani Memorandum nas obavezuje na saradnju po svim pitanjima koja su naša komparativna prednost i to će biti dobra pretpostavka da nas zbliže poslovi koji su važna pretpostavka za privredni, naučni i kulturni razvoj. Priželjkujem da rezultat naše saradnje i država BiH i Makedonije bude da građani obje države mogu prelaziti granice samo sa ličnim kartama, te da što brže uvedemo direktnu i povoljnu avionsku liniju čime bismo napravili dobar temelj za nesmetan protok ljudi i kapitala. U budućnosti bismo zajedno mogli osmisliti načine i projekte za sredstva pristupnih fondova Evropske unije koje ćemo moći implementirati, objasnio je Ajnadžić.

Gradonačelnik Bogdanović je naglasio da je ovo druga općina sa kojom je pokrenuta procedura bratimljenja, a prva je bila općina iz Istanbula u Turskoj.

– Današnja posjeta je organizovana s ciljem razmjene iskustva u rješavanju zajedničkih problema i dobrobiti naših građana koje imaju ove dvije opštine. Poslije potpisivanja sporazuma o bratimljenju Sarajeva i Skoplja, što se desilo prije nekoliko mjeseci, također smo željeli uspostaviti takvu vrstu saradnje i na opštinskom nivou vlasti, kazao je Bogdanović.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Krstevski, koji je također bio prisutan tokom potpisivanja Memoranduma, direktni je sudionik aktivnosti na ostvarenju saradnje između Općine Centar iz Sarajeva i Opštine Centar iz Skoplja u Makedoniji.

– Ovo predstavlja jedan bitan iskorak u nastojanjima koje smo započeli u posljednje tri godine na uspostavljanju saradnje između BiH i Makedonije. Meni je izuzetno drago da se ovakva ideja širi i na ostale institucije iz oblasti kulture, sporta i obrazovanja. Želim da na ovaj način pokažemo da Makedonija ima isti evropski put kao i BiH, kazao je Krstevski.

Današnjoj posjeti su također prisustvovali  predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i vijećnici Miro Lazović i Nuko Grebović.

-Ovo je veoma važan događaj za ove dvije općine i nadam se da ovo predstavlja jedan početak izuzetno uspješne saradnje i drago mi je što smo dio ove priče. Ubijeđena sam da ćemo tokom dobre saradnje iskoristiti pozitivna iskustva na našem zajedničkom putu ka Evropskoj uniji, izjavila je Karačić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button