Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Postavi jasan cilj i uradite nešto konkretno za svoj ummet!

Postavi jasan cilj i uradite nešto konkretno za svoj ummet!

 Želim da danas ozbiljno pogledamo naš vlastiti život i upitamo se šta mi zapravo činimo za naš ummet?

Kako mi zapravo pomažemo našem ummetu? Po čemu će nas ljudi pamtiti? Kako možemo iskoristiti svoje vrijeme, vještine, inteligenciju, kreativnost i energiju u ime Allaha tebareke ve te’ala i služiti ovom ummetu.

Tokom proteklih nekoliko dana pregledao sam mnoga TED predavanja na kojima su gostovale mnoge poznate ličnosti današnjice. Te ličnosti su posvetile svoj život određenom cilju i ostvarili svoje ambicije. Nije važno da li je njihov rad bio poznat ili istaknut. Njihova posvećenost, iskrenost i trud zaista je utjecala na život bar jedne osobe.

Želim da svako od nas uradi nešto, napravi nešto kako bi pomogli razvoj ummeta i kako bi na taj način naš tas sa dobrim djelima postao još teži inšallah.

Dosta smo bili lijeni i letargični čekajući da nam se stvari dese same od sebe umjesto da ustanemo i uradimo nešto. Zašto ne bismo pravili web stranice, stvarali svijest, gradili proizvode, gradili programe, planirali konferencije, organizovali humanitarne akcije?

Mi smo najbolji narod, mi smo narod poslanika Muhammeda salallahu alejhi ve sellem i krajnje je vrijeme da se uzdignemo. Ali, samo ćemo se uzdignuti ako svako od nas ustane i uradi nešto u ime Allaha tebareke ve te’ala za našu vjeru Islam.

Gdje početi?

Postoje 4 jednostavna koraka koja će vam pomoći. Iako su ovi koraci jednostavni, oni zahtijevaju da temeljito razmislite o njima. Nakon što vam stvari postanu jasne, klanjajte istihara-namaz.

  1. Sjedite i razmislite (više puta ako je potrebno) o stvarima koje volite raditi, u kojima ste dobri i koje pokreću vašu strast i stavite to na papir.
  2. Napravite vezu između stvari koje volite raditi i koje možete iskoristiti za dobrobit ummeta ili čovječanstva u cjelini. Npr. ako imate ideju za inicijativu u svojoj zajednici, nemojte je ograničavati na vaše susjedstvo. Umjesto toga, pokušajte podesiti svoju viziju tako da svaka zajednica u državi može replicirati vašu ideju. Nemojte se bojati da ciljate visoko ali koračajte bebinim koracima kako biste stigli do vašeg cilja.
  3. Obavijestite ostale. Podijelite svoje ideje sa nekoliko prijatelja ili članova porodice. Nemojte biti tužni ako se nikome ne svidi vaš projekat. Ako iskreno vjerujete u to, započnite u svakom slučaju, čak i ako ste sami i držite se svoje odluke. Allah tebareke ve te’ala će poslati odgovarajuće ljude koji će vam se pridružiti i pomoći vam inšallah.
  4. Aktivirajte se. Šta čekate? Registrujte tu domenu, pozovite tu dobrotvornu organizaciju, pošaljite te e-mail poruke, učinite bilo šta što će vas pokrenuti naprijed i nemojte čekati.

Već nekoliko godina upućujem dovu Allahu tebareke ve te’ala da me učini korisnim kako bih služio vjeri Islama. Vrlo često mogu vidjeti Njegov odgovor na moju dovu u tome što me je blagoslovio sa ovom web stranicom i nadam se da će ona inspirisati mnoge od vas kako biste kreirali projekte koji će uvećati produktivnost našeg ummeta.

(aktivanmusliman.com)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top