Umro književnik Isnam Taljić

Podjelite ovaj post sa prijateljima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Isnam Taljić rođen je 1954. godine u Vlasenici, gdje je živio do oružane agresije na BiH 1992. godine. Dugo se bavio novinarstvom.

Još je u osnovnoj školi u Vlasenici bio urednik đačkog lista, a prvi tekst u novinama objavio je 1967. godine, i to reportažu u “Lovačkom listu”. Bio je dopisnik “Oslobođenja” od 1969. godine. U gimnaziji u Vlasenici pokrenuo je i bio prvi glavni i odgovorni urednik novina “Birač”, zatim urednik rubrike za studente u “Oslobođenju” te urednik u sedmičniku “Naši dani”.

Radio je i kao profesionalni novinar sa statusom urednika u “Oslobođenju”. Pokrenuo je i bio prvi glavni i odgovorni urednik “Vlaseničkih novosti”. Kao urednik radio je u “Ljiljanu” (u Ljubljani, Bihaću i Sarajevu). Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1985. godine. Zastupljen u više izbora i antologija bh. književnosti na bosanskom jeziku, u izborima i antologijama na hrvatskom, češkom i švedskom jeziku te u antologiji svjetske pripovijetke “Kuala Lumpur International Literary Festival”, 2004. godine, štampanoj na engleskom jeziku.

Jedan od posljednjih intervjua sa Isnamom Taljićem možete pročitati ovdje.

Faktor