Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Umro književnik Isnam Taljić

Umro književnik Isnam Taljić

Isnam Taljić rođen je 1954. godine u Vlasenici, gdje je živio do oružane agresije na BiH 1992. godine. Dugo se bavio novinarstvom.

Još je u osnovnoj školi u Vlasenici bio urednik đačkog lista, a prvi tekst u novinama objavio je 1967. godine, i to reportažu u “Lovačkom listu”. Bio je dopisnik “Oslobođenja” od 1969. godine. U gimnaziji u Vlasenici pokrenuo je i bio prvi glavni i odgovorni urednik novina “Birač”, zatim urednik rubrike za studente u “Oslobođenju” te urednik u sedmičniku “Naši dani”.

Radio je i kao profesionalni novinar sa statusom urednika u “Oslobođenju”. Pokrenuo je i bio prvi glavni i odgovorni urednik “Vlaseničkih novosti”. Kao urednik radio je u “Ljiljanu” (u Ljubljani, Bihaću i Sarajevu). Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1985. godine. Zastupljen u više izbora i antologija bh. književnosti na bosanskom jeziku, u izborima i antologijama na hrvatskom, češkom i švedskom jeziku te u antologiji svjetske pripovijetke “Kuala Lumpur International Literary Festival”, 2004. godine, štampanoj na engleskom jeziku.

Jedan od posljednjih intervjua sa Isnamom Taljićem možete pročitati ovdje.

Faktor

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top