Dijaspora

Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore realizovalo online panel o povezivanju dijaspore i domovine kroz ekonomiju i sport

Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore realizovalo je još jedan u nizu online panela u cilju povezivanja domovine i dijaspore. Tema ovog susreta bila je povezivanje dijaspore i domovine kroz ekonomiju i sport.

Prvi sagovornik bio je predsjednik Norveško-bosanske privredne komore, Ahmed Lindov. Ahmed Lindov je u svom izlaganju istakao više pozitivnih i negativnih primjera u rado Norveško-bosanskohercegovačke komore i istakao da su naše kompanije konkurentne za zahtjevno norveško tržište.

“Iako su BiH i Norveška gografski vrlo udaljene i imaju različit standard uspjeli smo okupiti jako mnogo uspješnih poduzetnika u Norveškoj i to ne samo ljudi našeg porijekla. Svake godine se trgovačka razmjena povećava, a komora ima svoj fond iz kojeg daje bezkamatne kredite manjim firmama.”

Na panel diskusiji očestvovao je i Harun Merdić, predsjednik Bošnjačke nacionale fondacije iz Njemačke, a tokom svog izlaganja predstavio je rad BNF, te načine na koje ova organizacija umrežava i povezuje domovinu i dijasporu.

„BNF ima svoje registrirane odbore širom Evrope gdje god žive Bošnjaci. Cilj nam je da se umrežavamo i radimo za dobrobit domovine, te da kroz, kako ga ja nazivam „porez domovini“ budemo podrška različitim projektima od nacionalne važnosti za Bošnjake Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Kako je istakao, bitno je da svi Bošnjaci u dijaspori izdvoje vrijeme u cilju ekonomskog jačanja domovine Bosne i Hercegovine putem vlastitog aktivizma, te da nastoje kontinuirano raditi na umrežavanju sa svim pojedincima koji rade za domovinu.

„Svi mi u dijaspori imamo svoje profesionalne poslove, ali isto tako pronalazimo vrijeme da damo doprinos u jačanju domovine. Ono što bih naglasio kao potrebu jeste da mi u dijaspori moramo nalaziti profesionalce u domovini koji će kvalitetno izvršavati zadatke i pomagati nam u našoj misiji jačanja veze sa maticom Bosnom i Hercegovinom. Drago mi je da postoje ovakvi događaji koji nam služe za upoznavanje i umrežavanje, te se nadam da će ovaj panel izroditi nove dobre ideje u korist domovine, zaključio je Merdić.

U toku panela predstavljen je i uspjeh fudbalskog kluba Old Bridge iz australijskog Brisbana koji se osnovan daleke 1995. godine. Klub je 2018. godine krenuo u profesionalni razvoj, ima timove u svim uzrastima i trenutno je na drugom mjestu na tabeli u drugoj ligi sa velikim izgledima da u narednoj sezoni bude člana prve fudbalske lige Australije. Inače, FC Old Bride –  Stari Most je jedna od deset klubova sa bošnjačkim i bh. predznakom u Asutraliji. Njegov predsjednik Amer Sadiković ponosan je na ovaj uspjeh, te trenutno nastoji uspostaviti saradnju sa sportskim kolektivima u domovini.

Projekat se realizira uz podršku  BH Telecoma.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button