Zdravlje

Jedite ovo voće zbog njegovog protivupalnog djelovanja

Prirodno slatko voće je posebno bogato protivupalnim spojevima, važnim u zaštiti našeg organizma od srčanih bolesti, dijabetesa i određenih oblika raka i bolesti crijeva. Konzumiranje najmanje jedne i po do dvije porcije/šolje različitog voća svaki dan može osnažiti antioksidativnu aktivnost u našem organizmu.

AUTOR: PRVOZDRAVLJE

Jedan od korisnih nutricionističkih savjeta jeste da konzumirate (sezonsko) voće u skladu sa godišnjim dobima, birajući grožđe i koštuničavo voće ljeti, jabuke i kruške u jesen, nar zimi, a citrusno voće i trešnje u proljeće.

Iako su sve vrste voća bogate raznim hranjivim tvarima koje štite od bolesti, neke su u svijetu zdrave ishrane dobile posebno mjesto zbog svojih protivupalnih koristi.

Bobice

Od jagoda i kupina do brusnica i borovnica, ovo voće pokazuje posebno snažno antioksidativno i protivupalno djelovanje. Uz vlakna i vitamin C, bobičasto voće sadrži razne fitohemikalije i biljne pigmente, kao što su antocijanini i elaginska kiselina, koji su izvor njegovih zdravstvenih koristi. Naučne studije su utvrdile vezu između povećane konzumacije bobičastog voća i smanjenog rizika nastanka srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i dijabetesa.

Koštuničavo voće

Trešnje, breskve, kajsije i šljive su primjeri ove vrste voća koje sadrži prehrambena vlakna, vitamin C, kalij i razne fitohemikalije, također povezane s njihovim bojama (pigmentima). Najveći dio istraživanja odnosi se na trešnje za koje je dokazana povezanost sa smanjenjem prosječnog nivoa šećera u krvi i poboljšanjem nivoa holesterola i vrijednosti krvnog pritiska. Neke studije sugerišu da povećan unos trešanja može dovesti do smanjenja boli nakon vježbanja i smanjenja rizika od napada gihta (urični artritis). Veće količine fenolnih jedinjenja u trešnjama, za koja se pokazalo da mogu smanjiti upalu, mogu stajati u osnovi pomenutih zdravstvenih koristi konzumacije trešanja.

Grožđe

Ovi sočni plodovi su puni vlakana, vitamina C i K i moćnih fitohemikalija, posebno resveratrola kojeg nalazimo u crnom grožđu. Nije onda čudo što je umjereno konzumiranje crvenog vina povezano sa zdravljem srca. 

Citrusi

Naranče, grejpfrut, limun i limeta su bogati vitaminom C. Također, sadrže vlakna, kalij, kalcij, vitamine B, bakar i protivupalne fitohemikalije, kao što su flavonoidi i karotenoidi. Iako je dostupno relativno malo istraživanja o zdravstvenim koristima citrusnog voća, pokazalo se da hranjive tvari koje se nalaze u citrusima mogu imati zaštitne učinke na srce, kao što su smanjenje nivoa holesterola i šećera u krvi te poboljšanje funkcije krvnih sudova.

Nar

Sitne sjemenke nara sadrže vitamine C i K, kalij, vlakna i moćne fitohemikalije poput antocijanina i resveratrola. Ovo voće pokazuje potencijal u održavanju normalnog krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi.

Jabuke

Možda je istina ono što kažu o jednoj jabuci dnevno: istraživanje na skoro 35.000 žena pokazalo je da redovna konzumacija ovog voća – zajedno sa srodnim kruškama – povezana sa sniženim   rizikom od smrti zbog srčanih bolesti. Glavne komponente jabuka – vlakna, pektin, vitamin C  i polifenoli – povezuju se s protivupalnim efektima i povećanjem broja korisnih mikroba u crijevima.

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button