Islamske temeKutak za ženu

Kna – zaboravljeni i iznimno koristan sunnet

Prije su mlade, ali i starije žene sa hadža tražile da im se donese „mirena krna“ (kna koja se uzimala na kilu) kako bi se uljepšavale.

Osim u tradiciji, bojenje knom je i pritvrđeni sunnet. Kako se prirodni metodi, ishrana i preparati sve više populariziraju, tako je i sa knom, te danas osim one klasične crvene u prahu, mogu naći i već gotove kne sa kombinacijom prirodnih ulja, limunom i različitim ekstraktima.

Obično se koristi za bojenje kose i noktiju, a odnedavno na našem prostoru je popularno i iscrtavanjem kože knom pred vjenčanje, što je istočnjački običaj, od Indije do Turske, koji se stoljećima prakticira.

Mnogi su i hadisi koji potvrđuju blagotvorna dejstva ove biljke. Prenosi Umm Salma da „Allahov poslanik nikada nije imao ranu ili ubod od trna, a da nije stavio knu na to.“ Također se prenosi i da kadgod bi se neko žalio na glavobolju Poslanik bi ga uputio da uradi hidžamu, a ko god se žalio na bol u nogama, Poslanik bi ga uputio da stavi knu na noge.“

Također je Poslanik i rekao: „Najbolja stvar za sijede dlake je kna.“

Medicinska upotreba

Mnoga su medicinska svojstva Kne. Snižava temperaturu tijela, koristi se kao koagulator za otvorene rane, maska sa knom se koristi za određene ekceme i da smiri opekotine, kada se aplicira na dlanove umiruje nerve i opušta tijelo; koristi se i kao antipespirant, te sužava pore i djeluje antibakterijski sprečavajući neugodne mirise. Čak, djeluje i na glavobolju kada se nanese na glavu u kombinaciji sa sirćetom. Postoje implikacije i da kna pozitivno djeluje na izlječenje raka.

KNA NA KOSI

Što se tiče bojenja kose, to je još uvijek na našem podneblju najpopularniji metod korištenja kne. U principu, kna je crvena ili crna. Prema hadisu, zabranjeno je bojati kosu u crno, stoga obratite pažnju da koristite crvenu knu za bojanje. Crvena kna, u kombinaciji sa različitim biljkama i uljima, može da da različite nijanse smeđe. To možete prirpaviti i sami kupivši crvenu knu u prahu, pa pomiješati sa arganovim, ricinusovim uljem, kafom, limunom, čajem.

Da bi se nanijela, mora se pretvoriti u tečnu masu i obično se „zakuhava“ čajem od šipka, crnim čajem ili kafom. Što toplije to će se bolje apsorbirati u dlaku. Također, da bi imalo regenerativno svojstvo, kna se može pomiješati i sa kokosovim mlijekom. Nije naodmet pomiješati i meda. To je jedna prava kura za izlječenje kose.

Danas, postoje i gotove kne u čvrstom stanju (poput čokolade izgleda) koje u sebi već imaju sve ove dodatke, pa je potrebno samo je rastopiti vrućom vodom ili čajem.

Istina da je farbanje mnogo jednostavnije i zahtjeva manje truda, ali je bojenje knom daleko zdravije i bolje. Kna se duže i drži, kako bi se boja „primila“ i kako bi kna otpustila sve svoje zdrave ekstrakte.

Toplo preporučujemo da pokušate i odmah ćete uvidjeti pozitivne efekte. Što se češće i duže koristi, efekti će biti bolji i kosa zdravija. A probajte i na noktima i koži.

halalmagazin.com

Povezani članci

Back to top button