Vijesti iz zemlje

Udruženja traže zaštitu Nihada Aličkovića

Grupa nevladinih organizacija u BiH od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini zatražili su zaštitu za Nihada Aličkovića, za kojim je Srpski četnički pokret raspisao potjernicu i ucijenio njegovu glavu na 60.000 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaštitu su zatražili iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Udruženja “Pokret majke enklave Srebrenice i Žepa”, Udruženja “žena Podrinja” iz Bratuinca, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Organizacije šehida i poginulih boraca opštine Vlasenica, Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš i Udruženja podorica nestalih općine Vogošća.

Iz  grupe udruženja su podsjetili kako je “Srpski četnički pokret 24. marta 2019. godine putem sredstava javnog pozvao na linč Nihada Aličkovića raspisavši potjernicu i ucijenivši njegovu glavu na 60.000 eura”.

”Ovakvim javnim podsticanjem na linč predsjednika neformalne grupe “AntiDayton” Nihada Aličkovića, ugrožava se ne samo njegova sigurnost, već i sigurnost Bosne i Hercegovine, te dovodi u pitanje njen suverenitet. Srpski četnički pokret je dao sebi za pravo da određuje šta je to Bosna i Hercegovina trebala da uradi u pogledu Aličkovića, a nije uradila, označavajući Aličkovića kao atentatora na (predsjednika Srbije Aleksandra, op.a.) Vučića“, navodi se u saopćenju grupe udruženja.

Ističe se kako ”Srpski četnički pokret ima otadžbinsku upravu koja na hitnim zasjedanjima raspisuje potjernice i javno obećava nagrade, Prijeki četnički sud koji ekspresno sudi, te jedinice za brzo djelovanje koje spremno čekaju da hapse”.

“Po svemu sudeći Srpski četnički pokret je država u državi Srbiji koja nesmetano djeluje. Raspisivanje protivzakonite potjernice za  Aličkovićem i formiranje jedinica koje su spremne da ga hapse i privedu Prijekom četničkom sudu, udar je na njegovu sigurnost i slobodu kretanja i predstavlja javno podsticanje na terorističke aktivnosti (Član 202a KZBiH ). U konkretnom slučaju javno podsticanje na uzimanje taoca”, podsjećaju iz grupe udruženja.

Zbog navedenog, od nadležnih organa i institucija BiH zatražili su fizičku zaštitu za Aličkovića zbog mogućnosti da na osnovu ovakvog javnog poziva na linč isti bude izložen fizičkom napadu, pa čak i likvidaciji, hitno privođenje počinioca ovog krivičnog djela u cilju sprečavanja daljih posljedica i zabranu djelovanja Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button