fbpx
Dijaspora

U Zagrebu počela manifestacija “Dani bosanskohercegovačke kulture”

Premijernom projekcijom filma “Sin” redateljice Ines Tanović u Maloj dvorani Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinki” otvoreni su XII. Dani bosanskohercegovačke kulture koji se održavaju tijekom tri dana povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom (HKD) “Napredak” i udrugom “Kreativna de Kultura” organizira manifestaciju “Dani bosanskohercegovačke kulture”, koja se održava od 23. do 25. studenoga/novembra 2019. godine.

Program se održava dvanaestu godinu zaredom u okviru kojeg će se, pored tradicionalnog prikazivanja bosanskohercegovačke kinematografije, organizirati i drugi kulturni sadržaji.

Sutra, 24. studenog/novembra u prostorijama HKD “Napredak” održat će se predstavljanje knjige “Miris filmske trake” autora Mustafe Mustafića, a na sam Dan državnosti BiH, 25. studenog/novembra, u KD “Vatroslav Lisinski” za sve posjetitelje održat će se besplatan koncert sarajevske grupe “Crvena jabuka”.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić istaknuo je kako se Dan državnosti BiH obilježava u brojnim državama diljem svijeta u kojima živi bh. dijaspora.

“Bosna i Hercegovina je često neshvaćena zemlja gdje ljudi različitih religija, nacija i kultura stoljećima žive zajedno”, kazao je Hodžić.

Okupljene u maloj dvorani KD “Lisinski” pozdravili su i predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča i redateljica filma “Sin” Ines Tanović, filma koji je otvorio ovogodišnje 25. izdanje Sarajevo Film Festivala.

XII. Dani bosanskohercegovačke kulture održavaju se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button